WhatsApp eşiği aştı! Katı kurallar geliyor

WhatsApp, AB’deki kullanıcı sayısını açıklayan şeffaflık raporunda, aylık ortalama 46.8 milyon kullanıcıya ulaştığını duyurdu. Bu rakam, DSA kapsamında VLOP olarak kabul edilmek için gerekli olan 45 milyon aktif kullanıcı eşiğini geçtiği anlamına geliyor. Bu statüye sahip olan platformlar, kurallara uyum sağlamak için dört aylık bir süre içinde gerekli düzenlemeleri yapmak zorunda. Ancak resmi uyum sürecinin ne zaman başlayacağına dair henüz net bir tarih açıklanmadı.

Euronews’te yer alan habere göre; DSA kapsamında VLOP statüsüne sahip platformlar, kullanıcı haklarını güçlendirmek, yasa dışı içeriklerin yayılmasını önlemek ve algoritmaların şeffaflığını sağlamakla yükümlü. WhatsApp’ın sahibi Meta’nın diğer platformları Facebook ve Instagram da bu listeye dahil ve şu anda Avrupa Komisyonu tarafından DSA’nın olası ihlalleri konusunda soruşturuluyor.

Öte yandan, Telegram şu an için VLOP statüsüne dahil değil. Belçika Dijital Hizmetler Koordinatörlüğü, Telegram’ın aylık kullanıcı sayısının henüz 45 milyon eşiğini geçmediğini belirtti. Ancak, AB’nin ortalama kullanıcı sayısının hesaplanmasına yönelik yeni bir yetki kanunu yayınlaması bekleniyor. Bu düzenlemenin Telegram’ın gelecekte VLOP statüsü kazanıp kazanmayacağını belirlemede etkili olabileceği düşünülüyor.

Telegram, AB merkezini Belçika’da kurdu ve şu anda düzenleyici otorite olan Belçika Posta ve Telekomünikasyon Enstitüsü (BIPT) tarafından denetleniyor. Platformun kurucusu Pavel Durov, 2024 yılına kadar dünya çapında 1 milyar kullanıcıya ulaşmayı beklediklerini açıkladı. Şu anda Telegram’ın 900 milyon aktif aylık kullanıcısı olduğu iddia ediliyor.

WhatsApp’ın VLOP statüsüne dahil edilmesiyle, Dijital Hizmetler Yasası’na tabi olan platform sayısı 26’ya yükseldi. Bu listede Google, Amazon, LinkedIn, Temu ve Shein gibi dev platformlar da yer alıyor. WhatsApp’ın bu yeni statüyle birlikte AB’nin katı regülasyonlarına nasıl uyum sağlayacağı merak konusu.

Related Posts

Realme 14T tanıtıldı: Giriş seviyesinde cazip alternatif

Realme, yeni giriş seviyesi modeli Realme 14T’yi duyurdu. MediaTek’in 5G destekli Dimensity 6300 yonga setinden güç alan telefon, AMOLED ekranı ve 6000 mAh bataryası ile uygun fiyatlı akıllı telefon arayan müşteriler için cazip bir seçenek …

Motorola, kristallerle süslediği kablosuz kulaklığını tanıttı

Motorola Moto Buds Loop, Sound by Bose, uzamsal ses ve 8 saate kadar pil ömrü gibi özelliklere sahip Motorola’nın ilk açık tasarımlı kulak içi kulaklık modeli. Kulaklık, lüks tutkunlarının ilgisini çekecek, Swarovski kristallerinin yer aldığı …

Redmi Monitor G Pro, 27 inçlik modeliyle geliyor!

Xiaomi, oyunculara özel geliştirdiği yeni monitörü Redmi Monitor G Pro 27U modelini resmi olarak tanıttı. Önceki versiyona göre ciddi iyileştirmeler sunan cihaz, yüksek görüntü kalitesi ve teknik özellikleriyle dikkat çekiyor. Redmi Monitor G Pro …

Enerjik YEO projesi, okulları güneş enerjisiyle donatacak!

YEO Teknoloji, çocuklara enerji bilinci kazandırmak ve sürdürülebilir yaşamı hayatın doğal bir parçası haline getirmek amacıyla “Enerjik YEO” sosyal sorumluluk projesini başlattı. Proje kapsamında yazar Ömür Kurt tarafından hazırlanan kitap ile …

Luksor Dikilitaşı’nın gizemi: Üzerinde bilinmeyen yedi yeni gizli mesaj bulundu

Mısır’ın görkemli tarihinin Paris’teki temsilcisi Luksor Dikilitaşı, üzerindeki karmaşık hiyerogliflerle binlerce yıldır gizemini koruyor. Ancak Mısır bilimci Dr. Jean-Guillaume Olette-Pelletier’in sıra dışı incelemeleri, anıtta daha önce fark edilmemiş yedi gizli mesajı gün yüzüne çıkardı.

Windows 11’e yeni özellikler geliyor; ama herkes bu özellikleri alamayacak!

Microsoft, Windows 11 için yeni özellikler üzerinde çalışıyor. Ama ne yazık ki bunları herkes alamayacak; yapay zeka destekli yeni erişilebilirlik ve öğrenme özelliklerinden bazılarını almak için Copilot+ bilgisayara ihtiyacınız olacak.