Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Cilt Kanserinin Erken Teşhisinde Dikkat Edilmesi Gerekenler

Cilt kanserinin dünyada en sık görülen kanser türlerinden biri olduğunu belirten Dermatoloji Uzmanı Doç. Dr. Alev Eken, erken teşhisin hayati önem taşıdığını vurguluyor. Yaz mevsimiyle birlikte artan güneş maruziyetine dikkat çeken Eken, bu dönemde cilt kanserine karşı ekstra önlemler alınması gerektiğini söylüyor.

Erken Tanıyla Tam İyileşme Sağlanabilir

Eken, cilt kanserlerinin erken teşhisiyle tamamen iyileşme sağlanabilen bir hastalık olduğunu belirtiyor. Ciltteki küçük bir değişikliğin bile ciddi bir hastalığın habercisi olabileceğini belirten uzman, erken tanının önemini vurguluyor.

‘Cildinizi En İyi Siz Tanırsınız’

Kendi cildinizi en iyi siz tanıyorsunuz. Doç. Dr. Alev Eken, kendi kendinize yapacağınız düzenli kontrollerle değişiklikleri erken fark edebileceğinizi söylüyor. Bu sayede erken teşhis ve tedavi süreci hızlanacaktır.

‘Bu Belirtilere Dikkat Edin’

Eken, cilt kanserinin belirtilerine dikkat çekerek, özellikle meydana gelen değişikliklere önem verilmesi gerektiğini belirtiyor. Belirtiler arasında önceden var olan bir benin, lekenin veya izin boyutunda, renginde veya şeklinde oluşan değişikliklerin yanı sıra güneş gören bölgelerde ortaya çıkan kabuklanan veya kanayan yaraların da göz ardı edilmemesi gerektiğini söylüyor.

‘Yüksek Risk Grubunda Olanlar Düzenli Kontrol Yaptırmalı’

Cilt kanserine daha yüksek risk taşıyan kişilerin düzenli kontroller yaptırmaları gerektiğini belirten Eken, bu risk grubunu belirli kriterlere göre sıralıyor. Ayrıca düşük risk grubundaki kişilere de kendi kendine düzenli muayene yapmalarını öneriyor.

‘Kontrolü Aydınlık Ortamda Yapın’

Cilt kontrolünün nasıl yapılması gerektiği konusunda önemli bilgiler veren Eken, aydınlık bir ortamda tüm vücudun detaylı bir şekilde incelenmesi gerektiğini söylüyor. Ayrıca şüpheli lezyonların fotoğraflanması ve değişikliklerin takip edilmesi gerektiğini vurguluyor. Cilt değişimlerinin asla göz ardı edilmemesi gerektiğini hatırlatıyor ve düzenli kontrollerin önemini vurguluyor.

Related Posts

Elazığ’da Otomobil Kazası: 2 Ölü, 3 Yaralı

Elazığ-Bingöl karayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında bir otomobil şarampole devrildi, 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ağır yaralandı. Olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Geri ödemeye alınan 5 kanser ilacı sağ kalım oranlarını artırıyor

Yeni düzenleme ile geri ödeme listesine alına 5 immünoterapi ilacı, 25 farklı kanser türünde sağ kalım oranlarını olumlu yönde etkiliyor. Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Buluş, “Bu ilaçlar, hastanın kendi bağışıklık sistemini harekete geçirerek tümör hücrelerine karşı etkinliğini artırıyor. Bu da hastalığın kontrol altına alınması, iyileşme süreci ve 5 yıllık sağ kalım oranlarının artırılmasında önemli avantajlar sağlıyor” dedi.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.