Türkiye’de şebekeye giren gaz miktarı yüzde 25 arttı

Türkiye’nin Doğal Gaz Tüketiminde Artış

Son verilere göre, kış aylarında artan ısınma talebi ve elektrik üretimindeki talep artışı nedeniyle Türkiye’nin doğal gaz tüketimi yükseldi. Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ (BOTAŞ) verilerine göre, ocak-haziran döneminde sisteme giren doğal gaz miktarı geçen yıla göre yüzde 25’in üzerinde artarak 34,1 milyar metreküpe ulaştı.

Şubatta Rekor Seviyede Doğal Gaz Girişi

Geçen yılın aynı dönemine kıyasla, bu yılın ilk 6 ayında sisteme verilen doğal gaz miktarında artış yaşandı. En fazla artış şubat ayında gerçekleşti. Şubatta günlük doğal gaz girişi geçen yıla göre yüzde 41 artarak 8 milyar metreküpün üzerine çıktı. 21, 25 ve 26 Şubat tarihlerinde günlük tüketim 300 milyon metreküpün üzerine çıktı.

Şubat ayında Türkiye’nin doğal gaz sistemine giren gaz miktarı 320 milyon metreküple yılın en yüksek seviyesine ulaştı. Bu durum, şubat ayının doğal gaz talebinin zirve yaptığı dönem olduğunu gösteriyor.

Güçlü Altyapı ile Kesintisiz Gaz Arzı Sağlanıyor

Ülkeye çeşitli ülkelerden boru gazı ve sıvılaştırılmış doğal gaz tedariki ile yerli gaz üretimiyle doğal gaz arzı sağlanıyor. Türkiye, 14 farklı noktadan gaz girişi alırken, kaynak çeşitliliğine önem veriyor. Boru hatları, LNG santralleri ve FSRU’lar üzerinden gaz tedariki gerçekleştiriliyor.

Türkiye, Rusya, Azerbaycan, İran, Türkmenistan’dan boru gazı ve ABD, Cezayir’den LNG tedarik ediyor. Ayrıca, Sakarya Gaz Sahası’ndaki yerli gaz üretimi günlük 10 milyon metreküp seviyesindedir.

Elektrik Üretimi Artış Gösterdi

Aynı dönemde, Türkiye’nin elektrik üretimi de yükseldi. TEİAŞ verilerine göre, ocak-haziran döneminde elektrik üretimi geçen yıla göre yüzde 3,6 artarak 167 milyar 828 milyon 202 bin kilovatsaate ulaştı. Doğal gazın toplam elektrik üretimindeki payı yüzde 13,5’ten yüzde 19,7’ye yükseldi.

Geçen yıl haziranda 113 bin 256 megavat olan kurulu kapasite, bu yıl 30 Haziran itibarıyla 119 bin 379 megavata yükseldi. En fazla artış güneş ve rüzgar enerjisinde gerçekleşti.

Related Posts

Altın hala güvenli liman mı? Yoksa çok mu geç?

Altındaki son yükseliş , faiz oranları yükseldiğinde altın fiyatlarının düşeceği ve tam tersinin olacağı taşa kazınmış gibi göründüğü için yerleşik ekonomik ilişkileri de bozdu. Ancak bu paradigma 2022’den beri değişti. PARADİGMA DEĞİŞİMİ Altın …

Baykar Piaggio Aerospace’in üst yöneticisi İtalyan Tomassini oldu

Türkiye’nin önde gelen havacılık firması Baykar’ın kısa süre önce resmen bünyesine kattığı Piaggio Aerospace’te halihazırda operasyon direktörü olarak görev yapan İtalyan Giovanni Tomassini’nin üst yönetici (CEO) olarak atandığı bildirildi.

Ermenistan’da yeni enflasyon rakamları belli oldu

Ermenistan’da enflasyon Haziran ayında hafif düşüş gösterdi. Resmi verilere göre, yıllık enflasyon oranı Mayıs’taki yüzde 4,3 seviyesinden yüzde 3,9’a geriledi. Ermenistan İstatistik Kurumu’nun açıklamasına göre, gıda ve alkolsüz içeceklerde fiyat …

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı (03 Temmuz 2025)

Dün alış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 1,3 artışla 12.094,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı, akşam seansında yükselişini sürdürerek 12.174,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Yeni maaşlar bugün belli oluyor! Memur ve emekliye zam için 2 farklı tahmin

Milyonlarca memur ve emekliyi ilgilendiren zam maratonu bugün sona eriyor. Saat 10.00’da açıklanacak enflasyon rakamlarıyla birlikte maaşlara yapılacak zamlar belli olacak. Peki memur ve emekliye zam oranı ne olacak? En düşük emekli aylığı ne olur? İşte 2 uzman isimden 2 farklı tahmin…

17 ülkenin katıldığı gıda fuarı İstanbul’da başladı

Gıda ve içecek sektörünün en kapsamlı ihracat fuarı olan Türkmenistan-Türkiye Ticaret Fuarı ile F İstanbul Gıda ve İçecek Ürünleri, Üretim Teknolojileri Fuarı, İstanbul Fuar Merkezi’nde kapılarını açtı. 2–5 Temmuz tarihleri arasında Federal Fuar ile …