NASA astronotları 2027’den önce Ay’a ayak basmayacak: Nedeni de duyuruldu!

NASA, astronotların aya ayak basmak ve -223 °C’ye dayanmak için ihtiyaç duyacakları temel ekipmanı açıkladı ve astronotların 2027’den önce Ay’a ayak basmayacağını söyledi.

NASA astronotları 2027’de Ay’a ayak basacak

clarin.com’a göre NASA, Ay dönüş programının ilk insanlı görevi olan Artemis II’nin fırlatılmasını 2025 sonundan 2026 Nisan’a erteleme kararı aldı. Ay’ın yörüngesinde on gün geçirmeyi hedefleyen bu görev, Artemis I’in iki yıl önce gerçekleştirilen insansız test uçuşunda yaşanan teknik sorunlar nedeniyle ertelendi.

Orion uzay aracının ısı kalkanı, Dünya atmosferine yeniden giriş sırasında beklenmedik bir şekilde kömürleşme kaybı yaşadı. Bu durum, NASA’yı bu koruyucu sistemin performansını daha ayrıntılı bir şekilde incelemek üzere kapsamlı bir araştırma yapmaya yöneltti. NASA yöneticisi, Artemis II’nin insanlı uçuşu için mühendislerin, ısı kalkanı entegre edilmiş Orion uzay aracı üzerinde çalışmaya devam edeceğini, 5 Aralık 2024’te Washington’da düzenlediği basın toplantısında duyurdu.

NASA, 2027’de astronotların Ay’a ayak basacağı tarihini duyurdu. Ajans, Ay’a dönüşü simgeleyecek Artemis III görevini de yeniden planlayarak, bu önemli görevi 2027 ortalarına çekti. Yeni takvim, Orion’un kalkış öncesi çevresel ve yaşam desteği sistemlerinin doğru şekilde ele alınması gerekliliğini yansıtıyor.

NASA Yöneticisi Bill Nelson, “Artemis görevi, insanlık tarihindeki en cesur, teknik açıdan en zorlu ve uluslararası iş birliğine dayalı çaba olacak” dedi ve “Bir sonraki test uçuşunu doğru şekilde gerçekleştirmeliyiz. Ancak bu şekilde Artemis görevi başarıya ulaşacak” diye ekledi.

Hareket kabiliyetini dengeleyen ayakkabılar için çalışmalar sürüyor

Kuzey Dakota Üniversitesi’ndeki (UND) bir grup araştırmacı, Ay’ın zorlu koşullarına uygun uzay botu prototipleri geliştiriyor. Sıcaklıkların -223 santigrat dereceye kadar düşebileceği Ay’da, biyomekanik bilim insanları, termal koruma ile hareket kabiliyetini dengeleyen ayakkabılar tasarlamak için çalışmalarını sürdürüyor.

NASA, son birkaç aydır bağımsız bir ekip ile birlikte Artemis I’deki ısı kalkanı sorununu detaylı bir şekilde analiz ediyor. Yapılan incelemelerde, Orion’un atmosfere yeniden giriş sırasında yüksek sıcaklıklardan korunmasında önemli rol oynayan Avcoat malzemesinin, atmosferden gelen gazların düzgün bir şekilde dışarı atılmasına engel olduğu ve bu durumun malzemede çatlaklar ve kırılmalara yol açtığı tespit edildi. Buna rağmen, veriler, Orion kapsülündeki sıcaklığın, gemide mürettebat bulunması halinde bile güvenli seviyelerde kaldığını gösteriyor.

NASA mühendisleri, Ay’dan yüksek hızlı dönüşlerde astronotların güvenliğini sağlamak için, Artemis III gibi gelecekteki görevlerde kullanılacak ısı kalkanı iyileştirmeleri üzerinde çalışmalarını sürdürüyor. Geliştirilen yeni sistem, Ay’a iniş görevlerinin zorlukları için kritik öneme sahip olan düzgün ve sabit termal korumayı sağlamayı amaçlayacak.

Dizlerinden omurgalarına kadar vücutları olumsuz etkilenir

Axiom Extravehicular Mobility Unit (AxEMU) adı verilen yeni kıyafet, NASA’nın önceki tasarımlarına dayansa da, hareket kabiliyetini en üst düzeye çıkaran ve Ay’ın tehlikelerine karşı koruma sağlayan gelişmiş teknolojiyle donatıldı. Elbise, ABD’deki erkek ve kadın nüfusunun en az %90’ını kapsayacak şekilde çok çeşitli astronotlara uyacak şekilde tasarlandı.

Sunulan prototipte koyu gri bir kapak malzemesi ve mavi ile turuncu detaylar kullanıldı. Ancak NASA, astronotların Ay yüzeyinde güvenliğini ve termal düzenlemeyi artırmak amacıyla, son versiyonun tamamen beyaz olacağını duyurdu.

NASA uzmanları, ayakkabının yırtılması durumunda astronotların dizlerinden omurgalarına kadar vücutlarının her kısmının olumsuz etkilenebileceği ve bunun görevi tehlikeye atabileceği konusunda uyardı. Bu nedenle, Artemis III’ün fırlatılmadan önce her ayrıntıyı titizlikle incelemek için azaltılmış yerçekimi simülasyonları gerçekleştiriliyor.

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Telefonunuzu yazın asla böyle kullanmayın: Mahvediyor! Uzmanından kritik uyarı

Hava sıcaklıklarının yükselmesi sebebiyle vatandaşların telefon bataryalarında arızalar çıkmaya başladı. Bu sebeple telefonlarını tamir ettirmek isteyen vatandaşlar tamircilerin yolunu tuttu. Eskişehir’de telefon tamirciliği yapan Mehmet Mahsun …

Komşu galaksi Andromeda’yı hiç bu kadar detaylı görmediniz

NASA, Samanyolu Galaksisi’nin “ikizi” sayılan Andromeda Galaksisi’nin en ayrıntılı görüntülerini ve ona ait enerji verilerinin “seslendirilmiş” (sonifikasyon) hâlini yayımladı. Bu etkileyici görseller ve sesler, gökbilimcilerin evrenin sırlarını çözme yolculuğunda önemli bir adımı temsil ediyor.

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.