Muğla’da Yerel Tohum Projesi: 21 Milyona Ulaşacak

2016 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Yerel Tohum, Ulusal Güç’ sloganıyla başlatılan proje kapsamında bugüne kadar toplam 19 milyon tohum dağıtıldı. 2025 yılında dağıtılacak 2 Milyon tohumla bu sayı 21 milyona ulaşacak. Proje tüm Türkiye’de yerel tohum farkındalığı oluşturmak için yapılıyor.

Yerel Tohum Merkezi 980 çeşit ata tohumuna ev sahipliği yapıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, bugüne kadar 980 farklı yerel tohumu üreticiden alıp test ederek koruma altına aldı. Büyükşehir, 2025 yılı hedefleri doğrultusunda 2 milyon yerel tohumu vatandaşlara ulaştırmayı amaçlıyor. Ücretsiz tohum almak isteyen vatandaşlar, yereltohum.mugla.bel.tr adresinden başvuru formunu doldurarak veya Şubat ayı içerisinde Yerel Tohum Merkezi’ni ziyaret ederek tohumlardan alabilecekler.

Muğla genelinde üreticiler ve vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi’nin yerel tohum projesine büyük ilgi gösteriyor. Projeden faydalanan vatandaşlar, ata tohumlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Her yıl tohumlarını Büyükşehir Belediyesi’nin merkezinden temin ettiğini belirten Enise Çapan, “5-6 senedir geliyorum buradan tohum alıyorum. Ahmet Aras başkanıma da çok teşekkür ediyorum. Yerel tohumun devam etmesini canı gönülden diliyorum. Çocuklarımıza aktarabileceğimiz en güzel şey budur, yerel tohumdur” dedi.

Kavaklıdere’den tohum almak için merkeze geldiğini belirten Recep Uysal, “Çiftliklerim var. Lavanta yetiştiriyoruz. Ada çayı, dağ kekiği. Bunları da gelip burada sıktırıyoruz. Burada ayrıca sıkım yerimiz var. Lavantalarımızın hem yağını, hem suyunu sıktırıyoruz. Ayrıca da tohumlarımızı çiftlik için almaya geldik. Tohumları çoğaltma imkanımız oluyor. Yani Muğla Büyükşehir’in vermiş olduğu büyük bir hizmet burası” dedi.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ata tohumlarının korunmasının tarımsal sürdürülebilirlik açısından kritik önem taşıdığını, ata tohumları, geçmişten günümüze gelen en kıymetli tarımsal miraslarımızda olduğunu açıkladı. Başkan Aras, tohumları koruyarak gelecek nesillere aktarmak, sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda tarımsal bağımsızlığın da teminatı olduğunu söyledi. – MUĞLA

Related Posts

WhatsApp’a gelecek reklam özelliğinin ayrıntıları belli oldu

Dünyada en çok kullanılan iletişim uygulamalarından WhatsApp’a reklam gösterimi ve abonelik temelli yeni özeller gelecek.

İlçe ilçe İstanbul kira fiyatları: İşte en uygun semtler

Tayin dönemi ve yaz mevsiminin başlamasıyla birlikte binlerce aile için taşınma süreci hız kazanırken, emlak piyasasında kiralardaki artış da dikkat çekiyor. İstanbul Gayrimenkul Değerleme’nin yayımladığı rapora göre, İstanbul’da ortalama kira bedeli …

Avrupa borsalarında ABD-İran depremi

ABD’nin İran’daki nükleer tesislere düzenlediği saldırılar, Avrupa borsalarında haftanın ilk işlem gününe damga vurdu. Yatırımcıların jeopolitik risklere odaklandığı günde, gösterge endeks Stoxx Europe 600 yüzde 0,28 düşerek 535,03 puana geriledi …

Dolar ve euroda son durum ne? Piyasalarda gün ortası! (23 Haziran 2025)

Borsa İstanbul’da BIST 100 endeksi, günün ilk yarısında yüzde 0,66 değer kaybederek 9.142,89 puana indi. Cuma günü 9.203,37 puandan kapanan BIST 100 endeksi, haftaya 86,40 puan düşüşle 9.116,97 puandan başladı. Endeks, saat 13.00 itibarıyla önceki …

Ekonomiden dertli turizmciyi bir de savaş tedirginliği sardı, rezervasyonlar dibe vurdu: Turizmde savaş gölgesi

Günlük rezervasyon sayısında yüzde 90 kayıp olduğunu belirten turizmcilere göre her bir çatışma riski güvenlik algısını kırıyor. Umutlar savaşın uzamamasında.

Bakan Bey incikten vazgeçti

Vatandaş eti bayramdan bayrama bile göremezken, geçmiş yıllarda yemekhanesine kuzu gerdan, kuzu incik gibi etler alarak gündeme gelen Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı da bu etlerden vazgeçti.