Muğla’da Yerel Tohum Projesi: 21 Milyona Ulaşacak

2016 yılında Muğla Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Yerel Tohum, Ulusal Güç’ sloganıyla başlatılan proje kapsamında bugüne kadar toplam 19 milyon tohum dağıtıldı. 2025 yılında dağıtılacak 2 Milyon tohumla bu sayı 21 milyona ulaşacak. Proje tüm Türkiye’de yerel tohum farkındalığı oluşturmak için yapılıyor.

Yerel Tohum Merkezi 980 çeşit ata tohumuna ev sahipliği yapıyor

Muğla Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı Tıbbi Aromatik Bitkiler ve Yerel Tohum Merkezi, bugüne kadar 980 farklı yerel tohumu üreticiden alıp test ederek koruma altına aldı. Büyükşehir, 2025 yılı hedefleri doğrultusunda 2 milyon yerel tohumu vatandaşlara ulaştırmayı amaçlıyor. Ücretsiz tohum almak isteyen vatandaşlar, yereltohum.mugla.bel.tr adresinden başvuru formunu doldurarak veya Şubat ayı içerisinde Yerel Tohum Merkezi’ni ziyaret ederek tohumlardan alabilecekler.

Muğla genelinde üreticiler ve vatandaşlar Büyükşehir Belediyesi’nin yerel tohum projesine büyük ilgi gösteriyor. Projeden faydalanan vatandaşlar, ata tohumlarının korunması ve gelecek nesillere aktarılmasına yönelik duydukları memnuniyeti dile getirdi.

Her yıl tohumlarını Büyükşehir Belediyesi’nin merkezinden temin ettiğini belirten Enise Çapan, “5-6 senedir geliyorum buradan tohum alıyorum. Ahmet Aras başkanıma da çok teşekkür ediyorum. Yerel tohumun devam etmesini canı gönülden diliyorum. Çocuklarımıza aktarabileceğimiz en güzel şey budur, yerel tohumdur” dedi.

Kavaklıdere’den tohum almak için merkeze geldiğini belirten Recep Uysal, “Çiftliklerim var. Lavanta yetiştiriyoruz. Ada çayı, dağ kekiği. Bunları da gelip burada sıktırıyoruz. Burada ayrıca sıkım yerimiz var. Lavantalarımızın hem yağını, hem suyunu sıktırıyoruz. Ayrıca da tohumlarımızı çiftlik için almaya geldik. Tohumları çoğaltma imkanımız oluyor. Yani Muğla Büyükşehir’in vermiş olduğu büyük bir hizmet burası” dedi.

Kıyı Ege Belediyeler Birliği ve Muğla Büyükşehir Belediye Başkanı Ahmet Aras, ata tohumlarının korunmasının tarımsal sürdürülebilirlik açısından kritik önem taşıdığını, ata tohumları, geçmişten günümüze gelen en kıymetli tarımsal miraslarımızda olduğunu açıkladı. Başkan Aras, tohumları koruyarak gelecek nesillere aktarmak, sadece bir sorumluluk değil, aynı zamanda tarımsal bağımsızlığın da teminatı olduğunu söyledi. – MUĞLA

Related Posts

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu! Düzenleme Meclis’te kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda en düşük emekli aylığını 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde düzenlemeler yapacak torba kanun teklifi kabul edildi.

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.