Merkez Bankası’ndan TL’yi güçlendirme hamlesi

TCMB, Türk Lirasına Geçişi Teşvik Etmek İçin Yeni Düzenlemeler Yaptı

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), Türk lirasına geçişi teşvik etmek ve finansal istikrarı güçlendirmek amacıyla makroihtiyati çerçevede bir dizi yeni düzenlemeye gitti. Alınan kararlar arasında zorunlu karşılık oranlarından faiz uygulamalarına, ihracat döviz gelirlerinin dönüşümüne kadar geniş bir yelpazede değişiklikler yer alıyor.

Yabancı para mevduatlar için zorunlu karşılık oranları tüm vadelerde 200 baz puan artırıldı. Yurt içi yerleşiklerle yapılan, 1 yıla kadar vadeye sahip yabancı para cinsi repo işlemlerinden sağlanan fonlar için zorunlu karşılık oranı ise 400 baz puan artırıldı. Bu düzenlemeyle kısa vadeli döviz cinsi kaynakların kullanımı sınırlandırılmaya çalışılıyor.

Ayrıca, TL mevduatların bankacılık sistemindeki ağırlığının artırılması hedefi doğrultusunda, tüzel kişilere ait TL mevduat payı yüzde 60’ın altında olan bankalara yeni bir yükümlülük getirildi. Bu bankalardan her ay söz konusu payı 0,3 puan artırmaları bekleniyor.

Öte yandan, TL mevduat için tesis edilen zorunlu karşılıklara uygulanan faiz ve telafi oranları da revize edildi. TCMB ağırlıklı ortalama fonlama maliyetinin yüzde 84’ü oranındaki ödeme oranı yüzde 86’ya yükseltildi. Bu adım, TL cinsinden kaynaklara olan talebi canlandırmayı amaçlıyor.

İhracat Gelirlerinde Yapılan Değişiklikler

İhracat gelirlerinin yurda getirilmesinde de yeni bir düzenleme yapıldı. İhracat Genelgesi’nde yapılan değişiklikle, ihracat bedellerinin TCMB’ye satılması gereken asgari oran, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 35 olarak belirlendi. Bu sayede, ihracat dövizlerinin ülke içinde kalma oranı artırılmış olacak.

Son olarak, firmaların ihracat dövizlerini TL’ye dönüştürmesini teşvik etmeye yönelik uygulama kapsamında sağlanan döviz dönüşüm desteği oranı da artırıldı. Mevcut destek oranı, 31 Temmuz 2025 tarihine kadar yüzde 3 olarak uygulanacak.

Related Posts

Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Emeklilik yaşını beklemeden kıdem tazminatı almak isteyen çalışanlar için önemli bir yasal imkan var. 1475 sayılı eski İş Kanunu’na göre, yaş dışındaki emeklilik şartlarını tamamlayan sigortalılar, Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alacakları resmi yazıyla işlerinden ayrıldıklarında kıdem tazminatına hak kazanabiliyor. Ancak SGK’dan bu belge alınmadan yapılan istifalar, tüm tazminat hakkının kaybına neden olabiliyor.

Altında sert dönemeç uyarısı: Düşüş kaçınılmaz olacak

İş Yatırım’dan Şant Manukyan, altının ons fiyatında gerçek bir düşüş yaşanacaksa bunun merkez bankalarının satışlarından kaynaklanacağını söyledi. Jeopolitik riskler ve dolar likiditesi krizine karşı uyararak, “Altın yeniden 3bin 200 doların altına inebilir!” ifadelerini kullandı.

Jeff Bezos’tan dev satış hamlesi: 25 milyon amazon hissesi elden çıkıyor!

Amazon’un kurucusu dünyanın en zengin ikinci milyoneri Jeff Bezos, 25 milyon adet şirket hissesini elden çıkarmayı planladığını açıkladı.

Savunmada yeni ihracat rekoru

Türk savunma sanayii, teknoloji hamlelerinin yanı sıra ihracattaki rekor artışlarını da sürdürüyor.

Havada ‘transit’ uçuş!

Türk hava sahasında 27 Nisan’da bin 729 transit uçuşa hizmet verilerek tüm zamanların en yüksek transit uçuş sayısına ulaşıldı.

Çiftçilere destek ödemesi bugün yapılacak

Tarım ve Orman Bakanı İbrahim Yumaklı, 3 milyar 91 milyon 430 bin lira destekleme ödemesinin bugün çiftçilerin hesaplarına aktarılacağını bildirdi.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir