Kuyumculukta kimlik zorunluluğu sektörü zora sokuyor: Kayıtdışı alışveriş artıyor

Son yıllarda ithalat kotaları ve yüksek maliyetlerle mücadele eden kuyumculuk sektörü, şimdi de finansal takip düzenlemeleri nedeniyle zorlanıyor. Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) tarafından belirlenen 185 bin TL’lik alışveriş sınırı, kimlik ibrazı zorunluluğunu beraberinde getirirken, bu bilgilerin 8 yıl saklanmasını gerektiriyor. Kuyumcular, bu durumun müşterileri tedirgin ettiğini, kimlik paylaşmak istemeyenlerin alışverişten vazgeçtiğini ve kayıtdışı işlemlerin arttığını belirtiyor.

‘EN AZ 500 BİN TL OLMALI’

Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan düzenleme kapsamında, kuyumcularda 185 bin TL ve üzeri işlemler için kimlik ibrazı zorunlu hale gelirken, denetimler de Maliye tarafından yapılıyor. Konuyla ilgili İstanbul Ticaret Odası (İTO) Şubat ayı meclis toplantısında konuşan İTO Kuyumculuk Meslek Komitesi Başkanı Ercan Özboyacı, bu sınırın piyasa koşullarıyla uyumsuz olduğunu belirterek, “185 bin TL, altının hızla yükselen fiyatları karşısında oldukça düşük bir seviye. Bugün 54 gram altına denk gelen bu sınır, sektör için yetersiz. O nedenle MASAK yetkililerinden bu limiti en az 500 bin TL’ye çıkarmalarını talep ettik” dedi.

‘MÜŞTERİ ALIŞVERİŞTEN VAZGEÇİYOR’

Özboyacı, müşteriden kimlik istendiğinde alıcının tereddüt ettiğini ve çoğu zaman alışverişten vazgeçtiğini vurgulayarak, “Bu kez kuyumcular müşteri kaybetmemek için kayıtdışına yönelmek zorunda kalıyor. Ayrıca kimlik ibraz edilmediğinde kesilen cezalar da ciddi boyutta. Kimliği almadığımızda veya fatura kesilen müşteriden imza alınmadığında 261 bin TL ceza kesiliyor. Bu tür cezalar, perakendecilerin ödeme gücünü aşıyor” dedi.

KAYITDIŞI ALIŞVERİŞ ARTIYOR

Sektör temsilcileri, mevcut düzenlemenin bireysel yatırımcıları zor durumda bıraktığını ve vergi kaybına yol açtığını belirtiyor. Artan altın fiyatları ve enflasyon göz önüne alındığında, 185 bin TL’lik sınırın piyasa gerçekleriyle örtüşmediğini ifade eden kuyumcular, MASAK ve ilgili kurumlardan yeni bir düzenleme bekliyor. Sektör temsilcileri, limitin 500 bin TL’ye çıkarılması ve ceza oranlarının gözden geçirilmesi gerektiğini savunuyor.

Related Posts

Malatya’da zirai don felaketi raporu: “Çiftçi yalnız, kayısı sahipsiz bırakıldı”

CHP Malatya İl Tarım Komisyonu tarafından zirai donun ilin ekonomisi ile tarım ve çiftçiye etkileri konusunda rapor hazırlandı. CHP Malatya İl Başkanı Barış Yıldız, düzenlediği basın toplantısında raporu paylaşarak, değerlendirmelerde bulundu. Zirai …

Turkcell, 2025’in ilk çeyreğinde 3,1 milyar lira net kar elde etti

Şirketten yapılan açıklamaya göre, Turkcell, 2025’in birinci çeyrek operasyonel ve finansal sonuçlarını açıkladı.

İstanbul’da ev fiyatları rekor üstüne rekor kırıyor: En pahalı mahalleler açıklandı

Konut kredisi faiz oranlarının yükselmesi, 23 nisan tarihinde yaşanan depremin ardında yaşanan gayrimenkul sektörü fırsatçılığı derken İstanbul’da ev sahibi olmak her geçen gün daha da zorlaşıyor. İstanbul’un bazı semtlerinde metrekare fiyatları 200 bin TL’yi aşıyor. Bazı mahallelerde konut değeri 70 milyon TL’ye dayanmış durumda. İşte İstanbul’un en pahalı mahalleleri.

Türk-İş Genel Başkanı Atalay’dan hükümete hodri meydan: ‘Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz?’

Türk-İş Genel Başkanı Ergün Atalay, şeker fabrikalarının özelleştirilmesine ilişkin sert ifadelerle hükümete yüklendi. Atalay, “Şu anda 14-15 fabrika olmasaydı şekeri üç misli, beş misli fiyata yiyecektik. Özelleştirin bakalım yapabilir misiniz? Yapamazsınız!” diyerek uyarıda bulundu.

Çin’e uygulanan gümrük vergileriyle ilgili Trump’tan yeni açıklama

ABD Başkanı Donald Trump, Hazine Bakanı Scott Bessent ve heyetinin İsviçre’de Çinli yetkililerle yapacağı görüşme öncesinde bu ülkeye uygulanan gümrük vergilerini yüzde 145’ten yüzde 80’e indirmeyi teklif etti.

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor

Betam araştırması: Konutta fiyat balonu bazı bölgelerde sürüyor