Karla mücadelede risk: ‘İçindeki kimyasallar toprağa suya karışıyor’

Türkiye’nin birçok il ve ilçe merkezinde soğuk hava ve kar yağışı sürerken, bazı belediyelerin kent merkezlerinden topladığı karları kamyonlarla yakındaki göl, gölet gibi su kaynaklarını doldurmak için kullanması veya şehir dışındaki toprak alanlara bırakması hem suyun hem toprağın kirlenmesine yol açıyor.

Kamyonlarla kar taşıma işlemleri nedeniyle Van, Meke, Karaman, Eğirdir ve Beyşehir gölleri, Sarıkamış ve Karlıova gibi ilçelerde de şehir dışındaki toprak alanlara bırakılan kent merkezinden toplanan karın içindeki tuz ve asfalt kimyasalları, doğal kaynaklara karışıyor.

‘İÇLERİNDE KİMYASAL MADDE VAR’

TTKD bilim danışmanı ve Süleyman Demirel Üniversitesi (SDÜ) Su Ürünleri Fakültesi’nden emekli öğretim görevlisi Dr. Erol Kesici, kent merkezlerinde ve kara yollarında biriken karı temizleme sırasında kullanılan kimyasal ürünler ve tuzların, doğal su kaynakları veya toprağa taşınıp, karıştırılmasının tehlikeli olduğunu söyledi. Tehlikeli kimyasalların ve tuzların su kaynakları ve tarım alanlarına taşınmaması gerektiği uyarısında bulunan Dr. Kesici, “Maalesef kar ve buz mücadelesinde, yolların asit, agrega ve benzeri karışımlı tuz kullanımı ile buradaki karlar, içme suyu kaynaklarının su seviyesi artsın diye göllere, göletlere taşınıyor. Bu çok tehlikeli sağlık ve üretim olumsuzluklarına neden olmaktadır” dedi.

‘YÜKSEK ORANDA TUZ, BAZI SUCUL HAYVANLAR İÇİN ÖLDÜRÜCÜ OLABİLİR’

Karlı yollara dökülerek trafik kazalarını önlemek amacıyla kullanılan tuz veya kimyasalların zararlarına dikkati çeken Dr. Kesici, “İçindeki kimyasallar ve bu kimyasalların asfaltı çözmesi ile oluşturdukları karışımlar, göller, dereler, yer altı suları ve tarım alanlarına tuz ve tehlikeli kimyasalları taşıyıp, depoluyor. Suyun ve toprağın tuz oranı artarak, suda yaşayan ve sudan beslenen canlılar için çok zararlı. Yüksek oranda tuz, bazı sucul hayvanlar için öldürücü olabilir. Tuz, suyun karışım yolunu değiştirerek, göllerin tabanına yakın yerlerde tuz cepleri oluşturabilir ki; bunlar biyolojik olarak ölü bölgeleri meydana getiriyor. Bu ekolojik değişiklikler, su kalitesini etkiler. Tuz asfaltı parçalıyor, araçlarda ve köprü demirlerinde aşınmaya neden oluyor, lastikleri çürütüyor ve tarım alanlarını çoraklaştırıyor” diye konuştu.

‘NİŞASTA VE KÜSPE SUYU KARIŞTIRIN’

Karların bilim dışı yöntemlerle eritilmesinin su kaynakları ile toprağa ‘zehir’ etkisi yaptığını söyleyen Dr. Kesici, kesinlikle fazla oranda tuz ve içerisinde yaşamı tehlikeye sokan çözücü zehir etkisi yapan kimyasalların kullanılmamasını belirtti. Dr. Kesici, şu öneride bulundu: “Tuz miktarını azaltan yöntem olarak, çok az miktardaki doğal tuza nişasta, şeker ve içki fabrikalarının sıvı atıkları, glikoz türevli şeker pancarı artıklarından oluşan çözücülerin (küspe suyu) çok daha sağlıklı olduğu bildirilmektedir. Bu karışımın metrekareye 60-70 gram atılmasının, buzlanmayı önlediği ve çözdüğü bildirilmektedir. Bu karışımın, kara yolları ve araçlardaki bozulmaları da yüzde 75-90 oranında azalttığı ve bir fabrikadan günlük ortalama 50 ton atık elde edildiği düşünülürse, ham madde sıkıntısı da yaşanmayacaktır. Maliyeti tuzla yaklaşık aynı, ama tuzun verdiği zararları düşününce çok daha ucuzdur.”

(DEMİRÖREN HABER AJANSI)

Related Posts

Çernobil faciasının üzerinden 39 yıl geçti: Etkileri hala sürüyor!

Dünyanın gördüğü en büyük nükleer felaket olan Çernobil kazasının üzerinden tam 39 yıl geçti. Ukrayna’daki santralde meydana gelen patlamanın etkileri hala doğayı ve insanları tehdit ediyor.

Burdur’da otomobil ile TIR çarpıştı

Burdur’da karşı yönden gelen TIR’ın dorsesine çarpan otomobildeki sürücü Mahmut O., eşi Vildan O. ile kızı Azime Nisa O. (2) ve oğlu Osman O. (12) yaralandı.

Kırklareli ve Edirne’de 24 kaçak göçmen yakalandı

Edirne ve Kırklareli’nde yasa dışı yollarla yurda giren 24 kaçak göçmen yakalandı.

CEO’u öldürmekten yargılanan Luigi Mangione suçlamayı reddetti

UnitedHealthcare CEO’su Brian Thompson’ı öldürdüğü suçlamasıyla yargılanan Luigi Mangione hakim karşısına çıktı. 26 yaşındaki Mangione hakkındaki suçlamaları reddetti.

Son dakika Adıyaman’da deprem mi oldu? Az önce deprem Adıyaman’da nerede oldu? Adıyaman deprem Kandilli ve AFAD son depremler listesi 26 Nisan 2025

Son dakika Adıyaman deprem haberleri..Adıyaman’da deprem mi oldu? Az önce deprem Adıyaman’da nerede oldu? Adıyaman Kandilli ve AFAD son depremler.. 26 Nisan 2025 Adıyaman deprem son dakika haberleri haberin detayında…Artçı deprem mi oldu Adıyaman’da? Adıyaman son deprem büyüklüğü ne kadar? Adıyaman’da ve Adıyaman yakınındaki depremler nelerdir? Adıyaman’da anlık deprem mi oldu? Son dakika Adıyaman canlı deprem haritası..Kandilli rasathanesi ve deprem araştırma enstitüsü ve AFAD Adıyaman deprem haberleri.. Adıyaman’da hangi ilçelerde deprem oldu ve hangi ilçelerde en çok hissedildi? Bugün Adıyaman’da deprem mi oldu? Deprem Adıyaman’da ne zaman ve kaç şiddetinde oldu? En son Adıyaman’da nerede deprem oldu? Adıyaman deprem haberleriyle ilgili en çok merak edilenlerin cevabı haberde..

Özgür Özel: Mahkemede Ümit Özdağ’ın yanına oturacağız

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, cezaevindeki Zafer Partisi lideri Ümit Özdağ’ın yargılandığı davanın duruşmasına katılacağı için Salı günü TBMM grup toplantısı yapmayacaklarını duyurdu.