Güney Kore, Çinli yapay zeka platformu DeepSeek’in kullanımını yasakladı

Güney Kore’nin Ulusal Veri Koruma Gözlemcisi, “yetkililerin Çinli yapay zeka platformu DeepSeek’in veri toplama uygulamalarıyla ilgili incelemelerini tamamlayana ve iyileştirmeler uygulayana kadar platformun, ‘geçici’ olarak askıya alındığını” açıkladı.

Güney Kore’nin Ulusal Veri Koruma Gözlemcisi, geçtiğimiz ay DeepSeek’ten veri toplama ve yönetim uygulamalarına açıklık getirmesini resmen talep etmiş ancak yanıt alamamışti. Şirketin Seul’de yerel bir temsilci ataması ve komisyonla aktif olarak işbirliği yapması gerekiyordu.

Bunun üzerine Güney Kore Kişisel Bilgileri Koruma Komisyonu, dün DeepSeek’in uygulamalarının yerel uygulama mağazalarından kaldırıldığını ve web hizmetine erişimin 15 Şubat Cumartesi günü saat 18.00’da askıya alındığını belirtti. Güney Kore devlet haber ajansında yer alan haberlere göre bu yasak, Çinli şirketin Güney Kore yasalarına “uyum sağlamak için” değişiklikler yapana kadar yürürlükte kalacak.

DeepSeek uygulaması, daha önce indirmiş olan Güney Koreli kullanıcılar tarafından kullanılmaya devam edilirken, Seul’ün veri gözlemcisi, soruşturmanın nihai sonuçları açıklanana kadar “hizmeti dikkatli kullanmaları” konusunda uyarıda bulundu.

DeepSeek şirketi, ocak ayında, ABD merkezli OpenAI şirketinin yapay zeka platformu olan ChatGPT ile karşılaştırılabilir bir performans sunduğunu iddia ederek, yapay zeka modeli R1’in açık kaynaklı bir versiyonunu yayınladı. Buna göre şirket, R1’in önemli ölçüde daha düşük bir maliyetle geliştirildiğini belirterek, bir “teknoloji silahlanma yarışını” tetikledi.

Abonelik modeliyle gelişmiş özellikler sunan ABD’li rakibinin aksine DeepSeek-R1’e ücretsiz olarak erişilebiliyor. Bu sayede DeepSeek, Apple’ın App Store ve Google Play sıralamalarında üst sıralara yükselirken, web tabanlı hizmetinde aşırı yüklenme nedeniyle zaman zaman kesintiler yaşanıyor.

ABD’de ve dünya çapında çok sayıda devlet kurumu ve işletme, DeepSeek’e erişimi sınırlandırmak için harekete geçerken, İtalya kısa süre önce ülke çapında bu tür bir kısıtlamayı uygulayan ilk ülke olmuştu. (ANKA)

 

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Telefonunuzu yazın asla böyle kullanmayın: Mahvediyor! Uzmanından kritik uyarı

Hava sıcaklıklarının yükselmesi sebebiyle vatandaşların telefon bataryalarında arızalar çıkmaya başladı. Bu sebeple telefonlarını tamir ettirmek isteyen vatandaşlar tamircilerin yolunu tuttu. Eskişehir’de telefon tamirciliği yapan Mehmet Mahsun …

Komşu galaksi Andromeda’yı hiç bu kadar detaylı görmediniz

NASA, Samanyolu Galaksisi’nin “ikizi” sayılan Andromeda Galaksisi’nin en ayrıntılı görüntülerini ve ona ait enerji verilerinin “seslendirilmiş” (sonifikasyon) hâlini yayımladı. Bu etkileyici görseller ve sesler, gökbilimcilerin evrenin sırlarını çözme yolculuğunda önemli bir adımı temsil ediyor.

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.