Doktorlar uyarıyor: Parkinson genç yaşta da görülebilir

Parkinson Hastalığı Hakkında Doğru Bilinen Yanlışlar

Dünya Parkinson Günü’nde Nöroloji Uzmanı Dr. Makbule Deniz Borucu, Parkinson hastalığıyla ilgili toplumda yaygın olan yanlışları açıkladı. Hastalığın sadece ellerde titreme ile değil, harekette yavaşlama, yüz mimiklerinde azalma, küçük adımlarla yürüme ve koku alma duyusunda azalma gibi belirtilerle de başlayabileceğine dikkat çeken Borucu, hastalığın yaşlılıkla özdeşleştirilmesinin yanıltıcı olduğunu vurguladı. Genç yaşlarda da görülebilen bir hastalık olan Parkinson’ın erken evrede belirtilerinin göz ardı edilmesinin tanının gecikmesine ve hastalığın ilerlemesine neden olabileceğini belirtti.

Parkinson hastalığının tedavi sürecinin başarısının tanının konulduğu evreyle doğrudan ilişkili olduğunu belirten Borucu, “Hastalığın tamamen iyileştirilmesi mümkün olmasa da erken dönemde yapılan tedavi ve yaşam tarzı düzenlemeleri ile hastalığın seyrinin yavaşlatılabileceğini ve kişinin yaşam kalitesinin korunabileceğini” söyledi. Borucu ayrıca, hastalığın yalnızca fiziksel etkilerle sınırlı kalmadığını ve zamanla Parkinson hastalarının sosyal çevrelerinden uzaklaşabileceğini belirtti. Bu süreçte hem psikolojik hem de sosyal destek önemli olduğunu vurguladı ve yakınlarının desteğinin tedavinin ayrılmaz bir parçası olduğunu sözlerine ekledi.

Related Posts

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.