Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

‘Et ve Tatlı Bir Arada Tüketilmemeli’ Uyarısı

Kurban Bayramı’na az bir süre kala, uzmanlar, sıcak yaz günlerinde artan et tüketiminin sindirim sistemi ve kalp sağlığına olan olumsuz etkilerine dikkat çekiyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bayram döneminde yapılan beslenme hatalarının ciddi sağlık sorunlarına yol açabileceğini vurgulayarak, “Yeni kesilen et hemen tüketilmemeli, tatlıyla et aynı öğünde yenilmemeli, et hijyenik koşullarda saklanmalı” uyarısında bulundu.

“Yeni Kesilen Et Dinlendirilmeli”

Dursun, bayram sabahı kesilen etlerin hemen tüketilmesinin sindirim sistemini zorlayabileceğini belirtti. “Yeni kesilen hayvanlarda oluşan kas sertliği, etin pişme ve sindirilme sürecini zorlaştırabilir. Etin en az 12-24 saat dinlendirilmesi gerekmektedir. Bu sayede hem lezzetli olur hem de mideyi yormaz” diyen Dursun, etin parçalanıp tek pişirme öncesi porsiyonlara bölünerek saklanması gerektiğini belirtti. Ayrıca, etin buzdolabında 3 gün, derin dondurucuda ise 6 aya kadar saklanabileceğini ekledi.

“Yağ Eklemeden Kavurma Yapın, Mangalda Dikkatli Olun”

Kavurma konusunda da uyarılarda bulunan Uzman Diyetisyen Dursun, etin zaten yeterli miktarda yağ içerdiğini belirterek, “Kavurma yaparken ekstra yağ eklenmemelidir. Etin doğal yağı yeterli olacaktır. En sağlıklı pişirme yöntemlerinin başında haşlama, ızgara ve fırınlama gelmektedir.” Mangalda et pişirirken, kömürleşme riskine dikkat çeken Dursun, “Et ile ateş arasında en az 15 cm mesafe olmalıdır. Aksi takdirde zararlı kimyasal bileşikler oluşabilir” uyarısında bulundu.

“Etten Sonra Şerbetli Tatlı Tüketiminden Kaçının”

Dursun, etin hemen ardından tatlı tüketilmesinin sindirim sorunlarına neden olabileceğini belirtti. Özellikle ağır şerbetli tatlıların riskli olduğunu vurgulayan Dursun, “Yağlı et yemeğinden hemen sonra tatlı tüketmek hazımsızlık, reflü ve kan şekeri dalgalanmalarına neden olabilir. Tatlı tüketimi için en az 2 saat beklenmeli ve tercihen sütlü tatlılar, meyve ya da şekersiz komposto tercih edilmelidir.” dedi.

“Sıcak Havalarda Etin Saklanması Önemli”

Bayramın sıcak yaz günlerine rastlamasıyla birlikte, etin saklanma koşullarının daha da önemli hale geldiğini belirten Dursun, “Etler uzun süre güneş altında bekletilmemeli, serin ve hava akımı olan bir ortamda dinlendirilmeli ve ardından hemen soğuk koşullara alınmalıdır. Rengi bozulan ya da kokusu değişen etler kesinlikle tüketilmemelidir” uyarısında bulundu. Ayrıca, çiğ etle temas eden bıçak, kesme tahtası gibi mutfak gereçlerinin mutlaka yıkanması gerektiğini belirtti.

“Bol Su İçin, Hareketi İhmal Etmeyin”

Bayram boyunca bol su içilmesi ve fiziksel aktivitenin sürdürülmesi gerektiğini vurgulayan Dursun, “Günde en az 2-2.5 litre su içilmeli. Yemek sonrası kısa yürüyüşler yapmak sindirimi destekler ve oluşabilecek şişkinlik, hazımsızlık gibi rahatsızlıkları azaltır” dedi.

Bilinçli Beslenme ile Sağlıklı Bayramlar

Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, bayramın keyifli ve sağlıklı geçmesi için vatandaşları bilinçli olmaya davet etti. Etin doğru tüketilmesi, hijyen kurallarına uyulması ve porsiyon kontrolü sayesinde bayramın sağlık sorunları ile değil, sevdiklerle paylaşılan güzel anılarla hatırlanacağını belirtti.

Related Posts

Ezine, tulum veya kaşar değil: En sağlıklı peynir buymuş, tek bir ilimizde yapılıyor

Ezine, tulum ya da kaşar hala sofraların vazgeçilmezi olabilir fakat doğallığı, fermente gücü, katkısız yapısı ve bitkisel zenginliğiyle bu peynir sağlıklı beslenme isteyenlerin yeni gözdesi olmaya aday. Üstelik tek bir ilimizde yapılıyor…

Elazığ’da Otomobil Kazası: 2 Ölü, 3 Yaralı

Elazığ-Bingöl karayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında bir otomobil şarampole devrildi, 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ağır yaralandı. Olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Geri ödemeye alınan 5 kanser ilacı sağ kalım oranlarını artırıyor

Yeni düzenleme ile geri ödeme listesine alına 5 immünoterapi ilacı, 25 farklı kanser türünde sağ kalım oranlarını olumlu yönde etkiliyor. Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Buluş, “Bu ilaçlar, hastanın kendi bağışıklık sistemini harekete geçirerek tümör hücrelerine karşı etkinliğini artırıyor. Bu da hastalığın kontrol altına alınması, iyileşme süreci ve 5 yıllık sağ kalım oranlarının artırılmasında önemli avantajlar sağlıyor” dedi.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.