Bakan Şimşek duyurdu: O banka Türkiye’de faaliyetlerine başlıyor

Türkiye, AKB’de Statü Değişikliğine Gitti

Hazine ve Maliye Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye, 1991 yılından beri üyesi olduğu Asya Kalkınma Bankası’nda (AKB) 12 Aralık 2024 tarihinde alınan Guvernörler Kurulu kararıyla “bölge dışı üye” statüsünden “bölgesel üye” statüsüne terfi etti.

Bu tarihte gerçekleşen statü değişikliği, Türkiye’nin çabalarıyla hayata geçirilmiş bir ilk olarak kayda geçti. Yapılan açıklamada, “Bu süreç, Türkiye’nin üye ülkelerle güçlü diyalogları ve ekonomi programına duyulan güveni sayesinde sadece 4,5 ay gibi kısa bir sürede geniş bir destekle başarıyla tamamlandı. AKB artık ülkemizde faaliyet gösterecek. Bu sayede kamu ve özel sektör, bankanın uzun vadeli ve avantajlı finansman imkanlarından altyapı, çevre, eğitim, finans ve enerji gibi çeşitli alanlarda faydalanabilecek.” denildi.

AKB Heyeti Türkiye’yi Ziyaret Etti

Yapılan açıklamada, AKB yetkililerinden oluşan heyetin, Türkiye’deki faaliyetlerini belirlemek amacıyla kamu ve özel sektör temsilcileriyle görüşmek üzere Türkiye’yi ziyaret ettiği belirtildi.

Heyetin, bugün Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile bir araya geldiği açıklamada şu ifadeler yer aldı:

“Görüşmede, Sayın Bakanımız tarafından Orta Vadeli Program kapsamında ülkemizin sektörel öncelikleri ve izlenen politikalar hakkında bilgi paylaşılmış, heyet tarafından ise AKB’nin ülkemize yönelik gelecekteki çalışma programının genel çerçevesi sunulmuştur. Bakanlığımızın çok taraflı kalkınma bankaları ile kurduğu güçlü ilişkiler ve etkin proje finansmanı yönetimi sayesinde, ülkemiz, tercih edilen bir kalkınma ortağı olmuş, bu kuruluşlardaki aktif portföy büyüklüğümüz 35 milyar dolara ulaşmıştır. Bu başarı, ekonomi programımıza duyulan güvenin önemli bir göstergesidir.”

Ayrıca, Bakanlık kaynaklarından edinilen bilgilere göre, AKB, merkezi Manila’da bulunan 69 üyeli bir uluslararası finansal kuruluş olarak faaliyet gösteriyor. Bankanın toplam kayıtlı sermayesi 142,7 milyar dolar iken ödenmiş sermayesi 7,1 milyar dolar seviyesindedir. Türkiye’nin bankadaki kayıtlı sermayesi 480,7 milyon dolar olup, bu miktar oy gücü olarak yüzde 0,56’ya denk gelmektedir.

Related Posts

En düşük emekli maaşı 16 bin 881 lira oldu! Düzenleme Meclis’te kabul edildi

TBMM Genel Kurulu’nda en düşük emekli aylığını 14 bin 469 liradan 16 bin 881 liraya yükseltilecek ve Türk Silahlı Kuvvetleri’nde düzenlemeler yapacak torba kanun teklifi kabul edildi.

NVIDIA hissesi tarihte bir ilke imza atarak rekor seviyeye yükseldi

Hisse, Microsoft ve Apple gibi dünya devlerini geride bırakmayı başardı

OECD: Yaşlı nüfus ileride daha fazla çalışmak durumunda kalacak

Raporda, 2060 yılı itibariyle 65 yaş üstü nüfusun toplam nüfusun yarısından fazlasını oluşturacağı kaydedildi

Konya OSB’deki genişlemeyle 15 bin yeni istihdam hedefleniyor

Konya Organize Sanayi Bölgesi’nde (KOS) süren genişletme çalışmalarıyla 15 bin kişiye istihdam sağlanması hedefleniyor.

Bir bira grubuna daha zam geldi! Fiyatlar el yakıyor

TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerinin ardından ÖTV artışıyla birlikte alkol ürünlerine yeni zamlar geldi. TBYD Başkanı Erol Dündar, Tuborg grubuna yapılan son zamları duyurdu. 50 cl bir şişe biranın fiyatı 95 TL’ye çıktı.

Bakan Şimşek, Londra’da yatırımcılarla bir araya geldi: Kırgınlıklar azaldı

Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Londra’da bir araya geldiği yatırımcılara kur korumalı mevduattan çıkış sürecinin büyük ölçüde tamamlandığını ifade ederek, “Mayıs ayı başından itibaren artış gösteren rezervlerle birlikte rezerv yeterliliği sağlanmış ve Türk lirasındaki oynaklık önemli ölçüde azalmıştır.” değerlendirmesinde bulundu.