Bakan Memişoğlu duyurdu… CAR-T hücre tedavisinde yerli üretim






Yerli Üretim CAR-T Hücre Tedavisi Duyuruldu

Yerli Üretim CAR-T Hücre Tedavisi Duyuruldu

Sağlık Bakanı Prof. Dr. Kemal Memişoğlu, son gelişmeyi sosyal medya hesabından duyurarak, Türkiye Sağlık Enstitüleri Başkanlığı ile yürütülen çalışmalar sonucunda “CAR-T Hücre Tedavisi”nin yerli üretim sürecinin başlatıldığını müjdeledi.

Bakan Memişoğlu, “Özellikle bazı kanserlerin tedavisinde ileri teknoloji yöntemlerinden biri olan CAR-T Hücre Tedavisi’ni yerli imkanlarla üreterek vatandaşlarımıza sunmayı hedefliyoruz. Bu adım sayesinde sağlıkta bilim ve teknoloji üreten lider ülkeler arasında yer almayı amaçlıyoruz.” dedi.

Bakan Memişoğlu ayrıca, öncelikle CD19 CAR-T hücre tedavisinin Türkiye’de yerli üretim altyapısının oluşturulacağını ve ardından hematolojik kanser tedavisi için onay sürecinin başlatılacağını duyurdu.

Üretim süreci ve eğitimler tamamlandıktan sonra, ilk hastanın 2026 yılında tedaviye erişimine başlanması hedefleniyor. Bakan Memişoğlu, TÜSEB aracılığıyla sağlık alanında yeni vizyonlar ortaya koyacak bilim insanlarını desteklemeye devam edeceklerini vurguladı.

Kaynak


Related Posts

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.