Avrupa Arı Sağlığı Bilim Kurulu Başkanı seçilen profesör Özkırım: Larvaydım, kraliçe arıları oldum

Prof. Dr. Aslı Özkırım, Avrupa Arıcılık Federasyonu Arı Sağlığı Bilim Kurulu Başkanı oldu

Hacettepe Üniversitesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi ve HARÜM Müdürü Prof. Dr. Aslı Özkırım, 40 ülkeden 358 bin 962 üyesi bulunan Avrupa Arıcılık Federasyonu’nda (EBA) Arı Sağlığı Bilim Kurulu Başkanı seçildi. Kadın akademisyen olarak yaşadığı zorlukları anlatan Özkırım, artık arının kraliçesi konumunda olduğunu belirtti.

Arıcılıkta Uluslararası İşbirliği

2024 yılında kurulan Avrupa Arıcılık Federasyonu’nda ülkemizi temsil eden Prof. Dr. Aslı Özkırım, seçimde oy birliğiyle Arı Sağlığı Bilim Kurulu Başkanı oldu. Federasyon bünyesinde arıcılıkla ilgili çalışmalar yapacak bilim insanlarından oluşan kurul, çeşitli araştırma ve mevzuat projeleri yürütecek. Özkırım’ın liderliğindeki bu kurul, arı sağlığı konusunda önemli çalışmalar gerçekleştirecek.

Başarılı Projeler ve İnovasyonlar

Prof. Dr. Aslı Özkırım, arılar ve arı ürünleri üzerine yaptığı çalışmalarla önemli ödüller kazandı. Arıların topladığı polenin fermente edilerek gıda ürünü haline dönüştürülmesi konseptiyle gümüş madalya alan Özkırım, aynı zamanda arı kenesi ‘Varroa’ya karşı etkili bir ilaç geliştirdi. Bu ilaç, uluslararası alanda başarı kazandı ve ödüllendirildi.

Bilimsel Çalışmaların Öncüsü

Prof. Dr. Özkırım, Avrupa Arıcılık Federasyonu’ndaki başkanlık görevine seçilmesindeki en büyük etkenin, uzun yıllardır arılarda koloni kayıplarını engellemeye yönelik liderlik yapması olduğunu belirtti. Özkırım, arıcılık sektöründeki tüm paydaşları bir araya getiren federasyonun, arıcılık alanında global anlamda büyük bir etkisi olduğunu vurguladı.

Akademik Başarının Ötesinde

Özkırım, Türkiye’de arıcılık sektörünün gelişimine ve tanıtımına önemli katkılar sunmaktadır. Kendisini arının kraliçesi olarak tanımlayan Özkırım, arıcılık alanında kadın akademisyen olmanın zorluklarına rağmen önemli başarılara imza atmıştır. Arıcılık sektöründe Türkiye’nin uluslararası alanda tanıtılmasına büyük katkı sağlayan Özkırım, bilimsel çalışmalarıyla da dikkat çekmektedir.

İlgili Görsel İçin Tıklayınız

Related Posts

Samsung Galaxy Z Fold 7 daha hafif ve büyük ekranla birlikte geliyor

Samsung’un katlanabilir telefon modelleri arasında en ince tasarıma sahip olan Galaxy Fold 7, daha hafif ve 8 inçlik büyük ekranla birlikte geliyor. İşte detaylar…

Grok’un hakaret ve küfür içerikli paylaşımları tüm dünyada eleştiri konusu oldu

ABD’li iş insanı Elon Musk’ın sahibi olduğu xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok’un kullanıcılara hakaret içerikli yanıtlar vermesi tüm dünyada yankılanmaya devam ediyor. xAI tarafından geliştirilen sohbet robotu Grok, yeni geliştirilen algoritması sonrasında kullanıcıların sorularına dini, kültürel ve siyasi bağlamda ağır hakaret içeren yanıtlarla karşılık verdi. Grok’tan önce Microsoft tarafından geliştirilen Tay ve Meta tarafından geliştirilen BlenderBot 3 de sosyal medya kullanıcılarına ırkçı ifadelerle yanıtlar vermişti.

Türk akademisyenden büyük başarı! Arılardan ilham aldı NATO’dan ödülü kaptı

AKSARAY / METİN KURT Dünyanın dört bir yanından 80’e yakın firmanın katıldığı ve savunma-güvenlik alanlarında çığır açan yenilikçi projelerin değerlendirildiği “NATO Innovation Hackathon 2025” yarışması kapsamında STRIKE isimli İHA modülü …

Telefonunuzu yazın asla böyle kullanmayın: Mahvediyor! Uzmanından kritik uyarı

Hava sıcaklıklarının yükselmesi sebebiyle vatandaşların telefon bataryalarında arızalar çıkmaya başladı. Bu sebeple telefonlarını tamir ettirmek isteyen vatandaşlar tamircilerin yolunu tuttu. Eskişehir’de telefon tamirciliği yapan Mehmet Mahsun …

Komşu galaksi Andromeda’yı hiç bu kadar detaylı görmediniz

NASA, Samanyolu Galaksisi’nin “ikizi” sayılan Andromeda Galaksisi’nin en ayrıntılı görüntülerini ve ona ait enerji verilerinin “seslendirilmiş” (sonifikasyon) hâlini yayımladı. Bu etkileyici görseller ve sesler, gökbilimcilerin evrenin sırlarını çözme yolculuğunda önemli bir adımı temsil ediyor.

3D yazıcı ile üretildi, milyonlarca insanın hayatını değiştirebilir

Bilim insanları milyonlarca insanın hayatını etkileyebilecek bir buluşa imza attı. 3D yazıcılar ile ürettikleri pankreas hücre kümleri diyabet tedavisinde çığır açabilir.