Aman dikkat: Halsizlik, yorgunluk gibi belirtileri hafife almayın!

B12 Vitaminin Önemi Hakkında Uzman Görüşleri

İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitamininin sinir sistemi ve kan hücrelerinin oluşumunda kritik bir rol oynadığını belirtti. Ayrıca DNA sentezinde de önemli bir görev üstlendiğini vurgulayan Dr. Çiftçi, B12 vitamini eksikliği durumunda ortaya çıkabilecek belirtiler hakkında da bilgi verdi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, “B12 vitamini eksikliği durumunda uyuşma, karıncalanma, halsizlik, yorgunluk ve ciltte solgunluk gibi belirtiler görülebilir. Ayrıca dilde acıma ve büyüme gibi belirtiler de bu eksikliğe işaret edebilir” dedi.

‘B12 Eksikliği ve Sağlık Sorunları’

Uzmanlar, B12 eksikliğinin özellikle sinir sistemi üzerinde ciddi zararlara yol açabileceğini belirtiyor. Anemiye, homosistein artışına bağlı kalp hastalıklarına neden olabileceğini ifade eden Dr. Çiftçi, ayrıca B12 fazlalığının da sorunlara yol açabileceğini söyledi.

Dr. Betül Mercan Çiftçi, B12 vitaminin doğal olarak hayvansal kaynaklarda bulunduğunu vurgulayarak, “Kırmızı et, beyaz et, somon gibi balık türleri, süt ürünleri ve yumurta B12 açısından zengindir. Ancak vegan bireylerde eksiklik riski daha yüksek olabilir. Bu nedenle veganların takviye kullanması ya da B12’den zenginleştirilmiş ürünleri tercih etmesi gereklidir” şeklinde konuştu.

‘Erken Teşhis Hayati Önem Taşır’

Sağlık uzmanları, B12 eksikliği durumunda erken teşhisin sinir sistemi ve genel sağlık açısından hayati önem taşıdığını belirtiyor. Dr. Çiftçi, “Hafif eksikliklerde beslenme düzenlemesi yeterli olabilirken, orta düzeyde eksikliklerde ağızdan alınabilecek ilaçlar tercih edilir. Ciddi eksikliklerde ise enjeksiyon tedavisi gerekebilir. Her durumda tedavi planı, hastanın bireysel durumuna göre belirlenmelidir. B12 düzeyi düşüklüğü şikayetlerinde mutlaka tahlillerle doğru teşhis konulmalı ve doktora başvurulmalıdır” dedi.

Related Posts

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.