Ali Koç Kadıköylüler ile karşı karşıya: Yat limanı büyüyor halkın alanı azalıyor

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı Genişletme Projesi Bakanlığa Başvuruldu

Yıllar süren ihaleler sonrası Koç Holding’e ‘genişletilerek’ 40 yıllığına devredilen İstanbul’daki Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı’nın genişletme projesi için Bakanlığa başvuruda bulunuldu. Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından çevresel etki değerlendirmesi (ÇED) süreci başlatılan proje hayata geçirilirse yat kapasitesi bin 288 metrekareden 2 bin 120 metrekareye çıkarılacak, toplam alan 437 bin 788 metrekareye ulaşacak.

DENİZE DOLGU YAPILACAK

Revizyon projesine göre marina, Fenerbahçe Mahallesi kıyı kenar çizgisinin deniz tarafında kalan 314 bin 541 metrekare deniz alanı ve 111 bin 840 metrekare kara alanıyla beraber toplamda 437 bin 788 metrekareye kadar genişleyecek.

Yat bağlama kapasitesi de artırılarak 2 bin 120’ye çıkarılacak. Mevcut durumda bin 288 yata hizmet veren marina; 24 bin 900 metrekare mendirek, bin 193 metre rıhtım ve 2 bin 666 metre iskeleyle faaliyet sürdürüyor.

Projede mendirek 36 bin 158 metrekareye, iskele 4 bin 54 metreye çıkarılacak; ayrıca bin 997 metrekarelik deniz dolgusu yapılacak.

BirGün’ün haberine göre kara alanında ise 12 bin 321 metrekare ticari alan, 5 bin 482 metrekare idari ve teknik alan, 22 bin 87 metrekare kapalı otopark, 13 bin 742 metrekare açık otopark ve 9 bin 150 metrekare çekek alanı şeklinde planlandı.

14 YILA 5 İHALE

Fenerbahçe-Kalamış Yat Limanı 1998’den bu yana Koç Holding tarafından işletiliyor. Liman, AKP’nin 2011’de başlattığı özelleştirme kapsamında 14 yılda beş kez ihaleye çıkmıştı.

İlk ihale 2014’te yapılmış, Koç Holding 664 milyon dolarlık teklifini geri çekmişti. 2017’de yeterli talep oluşmadığı için bir ihale iptal edilmiş, 2021’de Koç Holding 2,5 milyar lira ile ihaleyi kazanmış fakat AKP’li Cumhurbaşkanı Erdoğan sonucu iki ay sonra iptal etmişti.

Son ihalede müteahhit Vahit Karaarslan 505 milyon dolar ile Koç’un önünde ihaleyi kazanmış fakat daha sonra ihalden çıkmıştı. İkinci yüksek teklifi veren Koç Holding, 2025’in Şubat ayında imzalanan sözleşmeyle işletme hakkını 40 yıl daha almıştı.

PROJE HAYATA GEÇERSE NE OLACAK?

Kadıköy halkı, genişletme projesiyle beraber yaşanacak sorunları yeniden gündeme getirdi:

  • Yapılaşmanın artmasıyla bölge en az üç yıl şantiye alanına dönecek.
  • Spor ve dolaşım alanları ve yürüyüş yolları kapanacak, sahil ve park alanları tamamen kısıtlanacak.
  • Bölgedeki inşaat faaliyetleri yüzünden halk sağlığı ciddi şekilde zarar görecek. Akciğer ve solunum yolu rahatsızlıkları artacak.
  • Su kirliliği ve atık yoğunluğu artacak. Ekolojik denge bozulacak, müsilaj ve kötü koku gibi sorunlar çoğalacak.
  • Balıkçıların hakları gasp edilecek.

Related Posts

Merkez Bankası’ndan kredi kartı hamlesi: Faizler düşürüldü

Politika faizini düşüren Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB) kredi kartlarına uygulanan faiz oranlarında da indirime gitti. Yeni oranlar 1 Ağustos itibarıyla geçerli olacak.

Manisa’da sabırsızlıkla bekleniyordu! ’Çilek üzümü’ hasadı başladı

Manisa Bağcılık Araştırma Enstitüsü Yetiştirme Tekniği Bölümü Ziraat Yüksek Mühendisi Mustafa Sacit İnan, özellikle Manisa halkının ve üreticilerin “çilek üzümü” olarak bildiği Bronx Seedless üzüm çeşidinin enstitü arazilerinde bulunan koleksiyon …

İflaslar peş peşe geldi: Bir taşımacılık devi daha battı

Dünya çapında bir kriz yaşayan taşımalık sektöründen bir iflas haberi daha geldi. 58 kamyonu bulunan taşımacılık şirketi iflas başvurunda bulundu.

VİOP’ta endeks kontratı güne yükselişle başladı (24 Temmuz 2025)

Dün satış ağırlıklı bir seyir izleyen ağustos vadeli endeks kontratı, normal seansı yüzde 0,25 azalışla 12.212,00 puandan tamamladı. Endeks kontratı akşam seansında ise yüzde 0,4 artarak 12.257,00 oldu. Ağustos vadeli endeks kontratı, bugün açılış …

Goldman Sachs’ten kritik Trump açıklaması: Türkiye de etkilenecek

Goldman Sachs, ABD’nin yeni gümrük vergileriyle birlikte enflasyonun kontrol dışına çıkabileceği ve büyümenin ciddi şekilde yavaşlayabileceği uyarısında bulundu. Ekonomistler, Trump’ın temel “karşılıklı” gümrük vergisi oranının yüzde 10’dan yüzde 15’e yükselteceğini ve bunun ekonomiyi kötü etkileyeceğini öngörüyor. Türkiye, yüzde 10 oranında asgari gümrük vergisi uygulanan ülkeler grubunda bulunuyor.

Edirne’de Su Kesintisi ve Tarımsal Destek

Edirne Valiliği, kuraklık nedeniyle Meriç Nehri’nden tarımsal sulamaya su bırakıldığını açıkladı.