Ezine, tulum veya kaşar değil: En sağlıklı peynir buymuş, tek bir ilimizde yapılıyor

Türkiye’nin En Sağlıklı Peyniri: Van Otu Peyniri

Türkiye, peynir çeşitliliği bakımından dünyanın en zengin ülkelerinden biri. Ezine, tulum ve eski kaşar gibi klasikleşmiş lezzetler yıllardır sofraların baş tacı olsa da yapılan yeni değerlendirmeler bu üçlünün dışında bir peynirin öne çıktığını gösteriyor. Uzmanlar, en sağlıklı peynirin Van’a özgü “otlu peynir” olduğuna dikkat çekiyor.

GELENEKSEL YÖNTEMLERLE ÜRETİLİYOR

Yalnızca Van ve çevresinde geleneksel yöntemlerle üretilen Van otlu peyniri, içerdiği doğal bileşenlerle adeta bir besin takviyesi özelliği taşıyor. Bu peynirin en ayırt edici özelliği ise içine eklenen 15’ten fazla şifalı ot. Yabani sarımsak olmak üzere kekik, nane, heliz ve mendok gibi dağ otlarıyla zenginleştirilen peynir, sadece protein ve kalsiyum değil, aynı zamanda doğal antioksidan ve antiseptik özellikler de içeriyor.

FERMENTASYON TAMAMEN DOĞAL

Ezine peyniri üçlü süt karışımıyla dengeli bir lezzet sunarken, tulum peyniri yoğun yağ oranıyla ve eski kaşar uzun raf ömrüyle biliniyor. Ancak Van otlu peyniri, bu peynirlerin aksine herhangi bir katkı maddesi veya koruyucu içermeden, bez torbalarda veya toprak küplerde aylarca dinlendiriliyor. Bu süreçte peynir kendi doğal fermantasyonunu geliştiriyor, bu da bağırsak sağlığına destek olan probiyotik etki sağlıyor.

SAĞLIĞA FAYDALARIYLA ÖNE ÇIKIYOR

Van otlu peyniri, özellikle bağışıklık sistemini güçlendirmesi, sindirimi kolaylaştırması, kan dolaşımını desteklemesi ve içerdiği otlar sayesinde enflamasyonla yani iltihapla savaşması ile dikkat çekiyor. Ayrıca dağdan toplanan otlar sayesinde peynir, geleneksel gıda ürünleri arasında en zengin antioksidan kaynaklarından biri olarak kabul ediliyor.

PEKİ ZARARI YOK MU?

Elbette her doğal ürün gibi, Van otlu peynirinde de ölçüsüz tüketim bazı sorunlara yol açabiliyor.

Tuz oranı, özellikle açık üretimlerde yüksek olabiliyor; bu da yüksek tansiyon hastaları için risk oluşturabiliyor. İçeriğindeki bazı otlar alerjik bünyelerde hassasiyete neden olabilir. Hijyenik koşullarda üretilmemiş otlu peynirler, zararlı bakteri üretimine açık olabiliyor. Uzmanlar bu nedenle, güvenilir üreticiden alınmasını ve tüketimde ölçünün korunmasını tavsiye ediyor.

Related Posts

Elazığ’da Otomobil Kazası: 2 Ölü, 3 Yaralı

Elazığ-Bingöl karayolu üzerinde meydana gelen trafik kazasında bir otomobil şarampole devrildi, 2 kişi hayatını kaybetti, 3 kişi ağır yaralandı. Olay yerine sağlık ve jandarma ekipleri sevk edildi.

Geri ödemeye alınan 5 kanser ilacı sağ kalım oranlarını artırıyor

Yeni düzenleme ile geri ödeme listesine alına 5 immünoterapi ilacı, 25 farklı kanser türünde sağ kalım oranlarını olumlu yönde etkiliyor. Atatürk Sanatoryum Eğitim ve Araştırma Hastanesi Genel Cerrahi Kliniği Eğitim Sorumlusu Prof. Dr. Hakan Buluş, “Bu ilaçlar, hastanın kendi bağışıklık sistemini harekete geçirerek tümör hücrelerine karşı etkinliğini artırıyor. Bu da hastalığın kontrol altına alınması, iyileşme süreci ve 5 yıllık sağ kalım oranlarının artırılmasında önemli avantajlar sağlıyor” dedi.

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Ateş düşürücüler de etkili olmuyor!”: Şikâyetler arttı, güneş çarpmasına karşı ne yapılmalı?

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

“Çocuklarda hipertansiyon gizlice ilerliyor”

Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Kurban Bayramı gibi etin yoğun tüketildiği dönemlerde pişirme yöntemlerinin sağlık açısından büyük önem taşıdığını belirten Beslenme Uzmanı Öğr. Gör. Kübra Şahin, Kurban Bayramı’nda sağlıklı ve dengeli beslenme konusunda önemli uyarılarda bulundu.

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.