Kurban eti nasıl pişirilmeli? Uzmanı açıkladı: ‘Mutlaka haşlayın, dinlenmesi şart’

Et Tüketimine Dikkat!

Kurban Bayramı’nda et tüketiminin normalden fazla olabileceğini belirten Öğr. Gör. Kübra Şahin, günlük et tüketim miktarına dikkat edilmesi gerektiğini vurguladı. Yetişkinler için önerilen günlük et tüketimi miktarı 100-150 gram (pişmiş ağırlık) arasında olmalıdır. Kalp-damar sağlığı ve böbrek fonksiyonları düşünüldüğünde ise et tüketiminin daha sınırlı olması gerektiğini belirtti.

Bayramda Kavurma ve Kızartmadan Uzak Durun!

Şahin, etin besin değerini ve sağlık üzerindeki etkilerini doğrudan etkileyen pişirme yöntemlerinin önemine dikkat çekerek, haşlamanın önerilen sağlıklı bir pişirme yöntemi olduğunu belirtti. Fırında pişirme de besin değerini koruyan sağlıklı bir seçenek olarak öne çıktı. Ancak kavurma ve kızartmanın sindirimi zorlaştırdığı ve sağlık riski taşıdığına işaret etti.

Buzdolabında Dinlendirilen Et Daha Sağlıklı!

Etin hemen tüketilmesinin sindirim sorunlarına yol açabileceğini belirten Şahin, etin dinlendirilmesinin önemine değindi. Buzdolabında 12-24 saat dinlendirilen etin sindirimi kolaylaştığını ve daha lezzetli olduğunu aktardı.

Kırmızı Et ile Doğru Beslenme

Şahin, kırmızı etin zengin protein ve yağ içeriğine rağmen lif, C vitamini ve karbonhidrat açısından fakir olduğunu belirterek, sebzelerin önemine dikkat çekti ve dengeli beslenme konusunda önerilerde bulundu.

Çocuklar ve Yaşlılar İçin Özel Beslenme Uyarıları

Çocukların ve yaşlıların özel beslenme ihtiyaçlarına da değinen Şahin, onların da et tüketiminde dikkatli olmaları gerektiğini vurguladı. Özellikle pişirme yöntemlerine ve porsiyon kontrolüne özen gösterilmesi gerektiğini belirtti.

Sindirim İçin Fiziksel Aktivite ve Su Tüketimi

Şahin, et tüketiminin ardından yapılacak fiziksel aktivitenin sindirim sistemini desteklediğini ve su tüketiminin sindirim sağlığı için önemli olduğunu belirtti.

Related Posts

Bayram sofrası sağlığınızı bozmasın! Eti böyle tüketin: ‘Yağa yağ eklemeyin’

Kurban Bayramı’nda artan kırmızı et tüketimi sindirim problemlerinden kalp sağlığına kadar pek çok riski beraberinde getiriyor. Uzman Diyetisyen Elif Melek Avcı Dursun, sıcak havalarda etin doğru şekilde saklanması ve pişirilmesi gerektiğini vurgularken, özellikle kronik rahatsızlığı olan bireyleri her öğünde et tüketmemeleri konusunda uyarıyor.

20 baklavanın numunesinin 5’inde bakteri çıktı

Prof. Dr. Işıl Var, Kurban Bayramı öncesi satışa sunulan baklava çeşitlerini, mikrobiyolojik açıdan laboratuvarda inceledi. Kentte 20 işletmeden aldığı örnekler üzerinde çalışan Prof. Dr. Işıl Var, bunların 5’inde yaşlı ve çocuklarda ölüme bile neden olabilen dışkı kökenli koli basili E.coli ile karşılaştıklarını söyledi.

‘Sadece dişler değil emek de çürümektedir’

Ağız ve Diş Sağlığı çalışanlarının çalışma koşullarının iyileştirilmesini talep eden Genel Sağlık İş Ankara İl Başkanı Şenol Şahin, “Sadece dişler değil emek de çürümektedir” dedi.

Vücudunuzdaki küçük bir ben hayatınızı değiştirebilir!

Ciltteki benlerdeki şekil değişiklikleri, iyileşmeyen yaralar ve renk farklılıkları cilt kanserinin erken belirtileri olabilir. Dermatolog Doç. Dr. Alev Eken, düzenli cilt kontrollerinin hayat kurtarabileceğine dikkat çekti.

Sivas’ta KKKA hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi sürüyor

Sivas’ta Kırım Kongo Kanamalı Ateşi (KKKA) hastalığı tanısı konulan 6 kişinin tedavisi, Cumhuriyet Üniversitesi Sağlık Hizmetleri Uygulama ve Araştırma Hastanesinde devam ediyor.

30:30:30 diyeti: Ayda 6 kilodan fazla vermenize yardımcı oluyor

Diyetisyen Emma Bardwell, bir ayda 6 kilodan fazla verdiren 30:30:30 diyeti hakkında bilgi verdi.