Emekli olmadan da kıdem tazminatı almanın yolu var

Kıdem Tazminatı Almanın Yasal Prosedürleri

Habertürk yazarı Ahmet Kıvanç, son dönemde sıkça sorulan kıdem tazminatı ile ilgili soruları yanıtladı. İş Kanunu’na göre, emeklilik koşullarını sağlayan çalışanlar, kendi istekleriyle işten ayrıldıklarında kıdem tazminatı almaya hak kazanabiliyor. Ancak, kıdem tazminatı alabilmek için belirli prosedürlerin izlenmesi gerekiyor. Kıvanç, kıdem tazminatının hangi şartlar altında alınabileceği konusunda detaylı bilgiler vererek, dikkat edilmesi gereken adımları açıkladı.

Emeklilik Koşulları ve Kıdem Tazminatı

Sigortalı çalışmaya 1 Kasım 1999 tarihinde başlayan bir çalışan, prim gün sayısını tamamladıktan sonra işten kendi isteğiyle ayrıldığında kıdem tazminatı alabilir mi? Kıvanç, bu soruya geçmeden önce, yaş dışındaki emeklilik koşullarıyla kıdem tazminatı alma şartlarını detaylı şekilde anlattı.

Öncelikle, sigortalı çalışmaya başladıktan sonra, emeklilik için gerekli olan kıdem tazminatı yazısının Sosyal Güvenlik Kurumu’ndan alınması gerektiğini belirtti. Bu yazı, işverene verilmeden işten ayrılmak, kıdem tazminatının kaybına yol açabiliyor. Kıvanç, “Yazıyı almadan işten ayrılanlar kıdem tazminatı hakkını kaybederler.” diyerek bu noktaya dikkat çekti.

Prim Gününe Göre Kıdem Tazminatı Hakkı

Kıdem tazminatını alabilmek için prim gün sayısının ne kadar olması gerektiği konusu, sigortalı çalışmaya başlama tarihine göre değişiyor.

1999 yılında sigortalı çalışmaya başlayanlar, 15 yıl sigortalılık süresi ve 3600 prim günü ile kıdem tazminatı yazısı alabiliyorlar.

2008 ve sonrasında sigortalı çalışmaya başlayanlar için ise 7000 prim günü tamamlanmışsa, yaş dışındaki emeklilik koşullarını yerine getirmiş sayılıyor. Bu durumda, Sosyal Güvenlik Kurumu’na başvurularak kıdem tazminatı yazısı alınması mümkün.

Emeklilikte Yaşın Rolü ve İlerleyen Adımlar

Ahmet Kıvanç, prim gününü tamamladıktan sonra emekli olmak için yapılması gerekenleri de açıkladı. Eğer çalışan 7000 prim gününü doldurduysa, emeklilik için belirli bir yaşa gelmesi gerekmektedir. Kadınlar 58, erkekler ise 60 yaşına geldiklerinde emekli olabiliyor. Kıvanç, bu asgari sürelerin ardından, “Sigortalı çalışmaya devam ettiğiniz takdirde emekli aylığınız da artacaktır.” önerisinde bulunarak, prim gününü tamamlayan ancak emekli olmayan çalışanlar için önemli bir tavsiye verdi.

Yanlış Emeklilik Başvurusu Durumunda Ne Yapılmalı?

Bir başka soruda ise, 2024 yılında emeklilik başvurusu yapan ancak eksik prim günü bildirilen bir çalışanın durumu ele alındı. Kıvanç, prim günlerinin eksik görünmesi gibi durumlarda, Sosyal Güvenlik Kurumu’nun sorumluluğu olduğunu belirtti. Ayrıca, emeklilik başvurusunun 2024 yılında yapıldığı takdirde, 2025 yılında yapılacak başvuruya göre emekli maaşlarında önemli bir fark olacağına da dikkat çekti.

EYT Yasası ve Geç Emekli Olanlar İçin Yeni Düzenleme Beklentisi

EYT yasasının çıkmadan önce geç emekli olanlar için bir düzenleme yapılıp yapılmayacağına dair gelen soruya ise, Kıvanç, herhangi bir düzenleme girişimi olmadığına vurgu yaptı. Emeklilikte yaşa takılanlar (EYT) düzenlemesi sonrası, prim günü ve sigortalılık süresini tamamlayan birçok kişi yaş koşulunu bekleyerek geç emekli olmuştu. Ancak, geçmişte yaş şartını tamamlayamadığı için geç emekli olanlar için şu anda herhangi bir düzenleme planlanmamaktadır.

Kıdem tazminatı hakkı, sigortalı çalışmaya başlama tarihi ve prim gün sayısına bağlı olarak değişiklik göstermektedir. Ahmet Kıvanç, kıdem tazminatı almak isteyen çalışanların yasal prosedürleri takip etmeleri gerektiği konusunda uyarılarda bulunarak, emeklilik için gerekli adımları doğru bir şekilde atmaları gerektiğini belirtti.

Related Posts

Nakit arayan çözümü kuyumcuda buldu: Taksitle altın satışı patladı

Tüketici kredilerindeki yüksek faiz oranları, bireyleri alternatif finansman yolları aramaya yöneltti. Bankalardan kredi çekemeyen birçok kişi, internette taksitli altın satışlarına yönelerek ihtiyaçlarını karşılamaya çalışıyor.

SGK açıkladı: Erken emeklilik hakkı kaldırılan meslekler belli oldu

Sosyal Güvenlik Kurumu tarafından yayınlanan genel yazıyla fiili hizmet süresi zammına tabi iş yerlerinden yapılan bildirimlerde bazı meslek kodlarına sınırlama getirilmişti. SGK tarafından yürütülen çalışmayla birlikte listede yer alan 4/a’lı …

CHP’li Hasan Öztürk: Elinizin milletin cebinde olduğunu TÜİK rakamları bile gösterdi

CHP Bursa Milletvekili Hasan Öztürk ve Nilüfer İlçe Başkanı Özgür Şahin bir markete giderek 2 ay önce yapılan alışveriş tutarıyla güncel fiyatları karşılaştırdı. TÜİK’in açıkladığı enflasyon verilerine dikkati çeken Öztürk, ”Yumurtada yüzde 25 …

Gençlerin tercihi çevreci arabalar

TEB Cetelem, Cetelem Araştırma Merkezi tarafından hazırlanan “Otomobil: Sonsuz bir gençlik kaynağı mı?” başlıklı araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı.

Bakan Şimşek: Enflasyonun 30’ların altına 20’lere ineceğini öngörüyoruz

Hazine Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, ekonomiye ilişkin değerlendirmelerde bulundu. Bakan Şimşek, tek gündemlerinin hayat pahalılığı ile mücadele olduğunu dile getirdi.

Gerçek enflasyonu açıkladı: Yüzde 9900 zam

CHP Yerel Yönetimlerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Gökan Zeybek ‘İşte Gerçek Enflasyon’ başlığıyla bazı ekonomik verileri ortaya koydu. Zeybek sosyal medya hesabı üzerinden yaptığı paylaşımda icra dairelerine 3,4 milyon yeni dosya geldiğini …

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir