Yer: Tekirdağ! 8 bin TL’lik kirayı ödeyemedi: Tahliye ve kira bedeli için dikkat çeken karar


Evin Kiracısı ile Ev Sahibi Arasındaki Kira Anlaşmazlığı Arabulucu İle Çözüldü

Milliyet.com.tr/ÖZEL Kiracılarla ev sahipleri arasındaki uyuşmazlıklar genellikle kira bedeli konusunda yaşanıyor. Bazı durumlarda taraflar anlaşamıyor veya kiracı ödemelerini aksatabiliyor. 1 Eylül 2023 tarihinden itibaren, dava öncesi kira anlaşmazlıklarında zorunlu arabuluculuk uygulaması başladı.

Tekirdağ’da bir evi aylık 8 bin TL karşılığında kiralayan kiracı, zamanla ödemelerini gerçekleştiremedi. Ev sahibi ilk etapta icra takibi başlattı, fakat kiracı bu duruma itiraz etti. Ev sahibi itirazın iptali için dava açmak istese de zorunlu arabuluculuk kuralı gereği öncelikle arabulucuya gidilmesi gerekti. Taraflar arabulucu huzurunda anlaşmaya vardı.

‘KİRACI KİRAYI ÖDEMEDİ’

Arabuluculuk sürecini değerlendiren Avukat Gizem Gonce: “Haziran 2024’te, Tekirdağ’da aylık 8 bin TL karşılığında bir sözleşmeyle taşınmaz kiralandı. Kiracı Aralık ayında kira bedelini ödememesi gerektiği halde herhangi bir ödeme yapmadı.”

‘EV SAHİBİ İCRA TAKİBİ BAŞLATTI, KİRACI İTİRAZ ETTİ’

Ev sahibi kira bedelinin ödenmemesinden dolayı Aralık ayında kiracıya ihtarname gönderdi ve icra takibi başlattı. İcra takibi sonrasında kiracı tebligata itiraz ederek icra sürecini durdurdu.

TARAFLARIN ARABULUCUYA GİTMESİ

Ev sahibi, itirazın iptali davası açmak isterken zorunlu arabuluculuk kuralı gereği önce arabulucuya başvurulması gerekti. Bu doğrultuda dosya 24.03.2025 tarihinde arabulucuya gönderildi ve taraflar 08.04.2025 tarihinde arabulucu huzurunda anlaşmaya vardı.

DİKKAT ÇEKEN ANLAŞMA

Kiracı, 2025 Haziran’ında taşınmazı tahliye etmeye söz verdi ve ödenmemiş kira bedelleri için icra takip bedelini ödemeyi kabul etti. Toplamda 37 bin TL’lik ödeme yapmayı kabul ederek kalan kira bedelleri için bir miktar indirime gidildi. Arabuluculuk sürecinde tahliye ve kira bedelleri konusunda anlaşmaya varıldı.

‘TUTANAK MAHKEME İLAMI GİBİ’

Arabuluculuk süreci, her iki taraf için de dava açmadan tahliyeyle sonuçlandı. Arabuluculuk tutanağı, mahkeme kararı niteliğindedir. Eğer karşı taraf anlaşmaya uymazsa, arabuluculuk tutanağına dayanarak dava açma hakkı doğar. Dava açılmadan çözülen süreç, hem maliyet hem de hız açısından faydalı olabilir.

Related Posts

Dev kredi derecelendirme kuruluşu S&P’den yıl sonu dolar/TL tahmini!

S&P Global Ratings, ABD’nin uyguladığı politika değişikliklerinin küresel ekonomiler üzerinde yarattığı belirsizliklere dikkat çekerek, Türkiye’nin gelecekteki ekonomik büyüme ve enflasyon oranlarına dair tahminlerini güncelledi. Türkiye için işsizlik oranı ve döviz kuru beklentilerini de paylaşan kuruluş, ülkenin ekonomisinin önümüzdeki yıllarda nasıl bir seyir izleyeceğini açıkladı.

Kırmızı et üretimi azaldı

2023 yılında 2 milyon 384 bin 47 ton olan kırmızı et üretimi, 2024 yılında yüzde 11,7 azalarak 2 milyon 105 bin 895 ton olarak tahmin edildi.

Ekonomi yönetimi, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı

Kabinedeki ekonomiden sorumlu bakanlar, 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü kutladı.

HAK-İŞ, 1 Mayıs’ta Rize’deydi

HAK-İŞ 1 Mayıs Emek ve Dayanışma Günü’nü Rize’de kutladı. HAK-İŞ Genel Başkanı Mahmut Arslan, “Adaletsiz bu vergi sistemini kabul etmiyoruz. Vergi sistemimizin yeniden köklü bir şekilde değişmesi gerekiyor.” dedi.

Dünyanın ‘kağıdı’ İstanbul’da buluşacak

Kağıt, oluklu mukavva, hijyenik kağıt ve kağıt ambalaj teknolojileri sektörlerini bir araya getirecek olan Paper Eurasia Fuarı, 7-9 Mayıs arasında İstanbul Fuar Merkezi’nde (İFM) gerçekleştirilecek.

Çin’in üretim sektöründe tehlike çanları

ABD Başkanı Donald Trump’ın göreve geldiğinde gümrük vergilerini karşılıklı olarak artırdığı Çin’in büyümesi daraldı.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir