Konya Kifayesi 78. tescilli lezzeti olarak tescillendi

Konya Kifayesi, Yeniden Tescillendi

KONYA (İGFA) – Konya Büyükşehir Belediyesi liderliğinde yürütülen coğrafi işaret çalışmalarının bir sonucu olarak, Konya’ya özgü bir lezzet daha resmi olarak tescillendi. Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Uğur İbrahim Altay, Konya Kifayesi’nin, şehrin zengin mutfak mirasını yansıtan geleneksel tatlar arasında coğrafi işaret tescili alan 78. ürün olduğunu duyurdu.

Altay, bu özel lezzetin tarihi kökenlerinden kaynaklanan ve şehrin zengin mutfak kültürüne büyük katkı sağlayan bir tescil olmasının, Konya’nın sadece ticaret, tarım ve eğitim şehri olmanın ötesinde, turizm alanında da öne çıkmasına yardımcı olduğunu belirtti.

Altay, “20120 yılından bu yana sürdürdüğümüz çalışmalarla, şehrimizin mutfak mirasını koruma konusunda kararlı bir şekilde ilerliyoruz. Konya Büyükşehir Belediyesi olarak, şehrimizi 9 menşe adı ve 69 mahreç işareti ile Türkiye’nin en çok tescilli ürüne sahip şehirlerinden biri haline getirdik. Gelecek kuşaklara kadim mutfak mirasımızı aktarmaya ve dünyaya tanıtmaya devam edeceğiz. Kutlu olsun” dedi.

Konya’nın Mutfak Mirasından Dünya Mutfağına

Konya’nın lezzetleri, sadece Türkiye’nin değil tüm dünyanın dikkatini çekiyor. Konya Kifayesi gibi ürünler, yıllardır sofralarda yer alan tatların kökenlerini ortaya koymaktadır. Bu değerler, şehrin kültürel zenginliğinin yemekler aracılığıyla dünyaya tanıtılmasında önemli bir rol oynamaktadır.

Konya’nın Tescilli Lezzetlerine Yenileri Eklenecek

Konya İrmik Helvası, Bamya Çorbası, Etliekmek, Tandır Kebabı gibi birçok tescilli lezzet, Konya’nın mutfak kültüründeki çeşitliliği gözler önüne seriyor. Tarih ve lezzeti bir arada sunan eşsiz lezzetleriyle Türkiye’nin gastronomi başkentlerinden biri olarak adından söz ettiren Konya’da, yakın bir zamanda, tescil bekleyen üç yeni ürünle bu liste daha da genişleyecek.

Konya Kifayesi Tarifi:

Malzemeler: 1 kg meyve (armut, ayva, elma, şeftali, vişne, kayısı) – Konya’da genellikle armut tercih edilir. 400 ml su, 170 gram beyaz şeker, 1 adet yıldız anason, 1 adet çubuk tarçın, 3 gram zerdeçal, 26 gram toz şeker (sos için)

Meyveler yıkanır ve vişne hariç meyvelerin çekirdekleri çıkarılır, kabukları soyulur ve dilimlenir. Derin bir kapta su kaynatılır ve ardından meyveler ile birlikte isteğe bağlı olarak anason, tarçın ve zerdeçal eklenir. Meyveler yumuşayana kadar kaynatılır, şeker ilave edilir ve 5 dakika daha kaynatılır. Ocaktan alınarak soğumaya bırakılır. Sos için küçük bir tavada şeker eritilip karamelize edilir ve meyvelerin üzerine dökülerek servis edilir.

Related Posts

Doğduktan bir gün sonra terk edildiği söylenmişti. 37 yıl sonra geçmişinin peşinde… Evlat edinme dolandırıcıların eline mi düştü?

Doğduğunda adı Cho Yong-kee idi. Kendisine öz annesinin1988 yılında 19 yaşındayken onu Güney Kore’deki bir klinikte doğurduktan bir gün sonra terk ettiği söylenmişti. Polonyalı-Amerikalı bir aileye evlatlık verildi. Aaron Grzegorczyk, evlatlık olduğunu biliyordu ama geçen yıl mart ayına kadar bu hikâyeyi hiç sorgulamamıştı. Ta ki bir arkadaşı ona Güney Kore hükümetinin elli yıllık evlat edinme dolandırıcılığını kabul ettiğini detaylandıran bir makale gönderene kadar.

Trump’ın ikinci döneminin ilk görüşmesi; Çin Dışişleri Bakanı Vang ve ABD Dışişleri Bakanı Rubio bir araya geldi

Trump’ın ikinci döneminin ilk görüşmesi; Çin Dışişleri Bakanı Vang ve ABD Dışişleri Bakanı Rubio bir araya geldi

Cumhuriyeti hedef alan Ahmet Hamdi Çamlı Cumhuriyet savcılarını göreve çağırdı!

AKP’li Çamlı, “iftira ile çamur ve tantana” ile hedef alındığını iddia etti. Durumun devlet ve milleti rahatsız ettiğini söyledi.

105 kişiye mezar olan Bilge Sitesi davası… İstinaf, MHP’li eski belediye başkanının cezasını onadı!

Adana Bölge Adliye Mahkemesi 14. Ceza Dairesi, 6 Şubat depremlerinde 105 kişinin hayatını kaybettiği Bilge Sitesi davasında, eski MHP’li Osmaniye Belediye Başkanı Kadir Kara, imar müdürlüğü çalışanı Sevinç Ayşe Argun, fenni mesuller Ayhan Gedik ve Haluk Koç’a verilen 21’er yıl hapis cezasını hukuka uygun buldu.

Bakan Ersoy duyurdu: Turizm başkenti Ankara oldu

Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada Ankara’nın 2026 yılı için ‘Türk Dünyası Turizm Başkenti’ seçildiğini duyurdu. Bakan Ersoy, bu kararın Türk Devletleri Teşkilatı Turizm Bakanları 10. Toplantısı’nda alındığını belirtti.

İstanbul’da sıcaklık alarmı: İlçe ilçe dereceler açıklandı, asfalt 50 dereceye çıkacak

İstanbul’da sıcak hava dalgası etkisini artırdı. Gölgede 35 dereceye ulaşan sıcaklık, asfalt yüzeylerde 50 dereceye kadar çıkacak. Meteoroloji ve AKOM, sıcaklıkların mevsim normallerinin üzerine çıktığını duyurdu. Uzmanlar, 11.00 ile 17.00 saatleri …